Címlap Sport Mintha elátko...

Mintha elátkozták volna ezt a klubot. Hol fog játszani a PMFC?

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kizárták, visszasorolták, most elvették az odaígért stadionját – tényleg olyan a PMFC, mintha elátkozták volna. Fogas kérdés, hogy új aréna híján hol lesz majd az otthonuk a piros-feketéknek, hiszen a Stadion utcai létesítményt már az egyetem használhatja/használhatná.

Mindenkit megdöbbentett, hogy a Magyar Közlöny december 24.-i számában visszavonták a PMFC új stadionjának előkészítéséről és megvalósításáról szóló korábbi kormányhatározatot! Semmi sem utalt arra, hogy az utolsó utáni pillanatban valamiért befékez a kormány ezzel a projekttel kapcsolatban.

Mi lehet a háttérben? Kellett a pénz másra?

Hogy miért történt mindez, egyelőre mindenki csak találgat. Lapunk igyekezett elérni Hargitai János KDNP-s országgyűlési képviselőt, aki rengeteget lobbizott a pécsi stadionért, de az ünnepek alatt nem értük utol. Így aztán meg kell elégednünk az olyan, innen-onnan hallott magyarázatokkal, mint hogy

  • kellett a kormánynak a pénz másra, a stadionra szánt 22 milliárdot (ami nyilván több lett volna) máshol használják fel;
  • ezzel is beintettek a baloldali városvezetésnek – információink szerint Péterffy Attila polgármester levelet írt Orbán Viktornak, miszerint csak akkor kér a stadionból, ha lesz aquapark is;
  • ez csak ideiglenes döntés, lesz stadion, de nyilván kicsit csúszik majd a projekt;
  • miután az utóbbi hónapokban semmi sem történt Pécsett stadionügyben, nem készítették elő a terveket, és információink szerint nem vették meg a területet sem (nem kizárt, hogy a tulajdonos a késlekedés miatt többet fog majd kérni, mint hónapokkal ezelőtt…), a gyakorlatilag meg nem kezdett projektre szánt pénzt átcsoportosították máshová.

Amíg kiderül, hogy ki kivel van, azt is meg kell fejteni, hogy mi lesz most a PMFC-vel! A PMFC, a PVSK, a PEAC, Pécs Megyei Jogú Város, valamint a Pécsi Tudományegyetem együttműködésének köszönhetően az utóbbi időben kirajzolódott, hogy kire milyen szerep hárul, melyik klub hova megy, illetve hol marad. Ezek szerint a PVSK-t fejlesztik, új stadion épül, az eddig méltatlan körülmények között létező egyetemi sport kap egy otthont, egy úgynevezett Sportszigetet a Stadion utcában, a PMFC pedig egy-két évig albérletben marad a jelenlegi helyén, majd átköltözik a Bolgárkertbe megálmodott csillivilli új stadionjába.

Hova megy a PMFC, ha költöznie kell a Stadion utcából?

Miután az aréna reálisan legkorábban 2024-re, de inkább 2025-re készült volna el az Idősebb Dárdai Pál Labdarúgó Utánpótlás Edzőközpont szomszédságában, az, hogy elvetették a megépítését, rövid távon nem változtat a jelenlegi helyzeten. A PMFC nyilván marad ugyanott, ahol eddig – bár ezt a mostani hírt látva már az a kósza gondolat is megfordult a fejünkben, miszerint jövő nyáron nem biztos, hogy alkalmasnak fogják minősíteni az NB II-re a Stadion utcai pályát… (Ami, ugyebár, nem alkalmas, hiszen hosszú évek alatt sem sikerült fedett lelátót varázsolni a létesítménybe.) Az feltétlenül javít a piros-feketék helyzetén, hogy a kovácstelepi utánpótlásközpont szépen fejlődik, így legalább a megfelelő edzéslehetőség biztosított lesz.

Hosszabb távon azonban valaminek történnie kell, mert jelenleg a PMFC és a PEAC is lóg a levegőben – utóbbi pont a PMFC miatt nem tudja birtokba venni a Stadion utcai létesítményt. Az egyetemi sportklub ráadásul komoly fejlesztéseket tervez az ingatlanon (amelyre a Pécsi Tudományegyetem vagyonhasznosítói jogot kapott az önkormányzattól): Ács Pongrác, a PEAC elnöke nemrég, a felújított műfüves pálya átadóján elmondta, a sportcsarnokból birkózócsarnokot varázsolnak, a parkoló helyén pedig kézilabdacsarnok épül, a munkálatokat már jövő tavasszal elkezdenék.

Nos, ha a PMFC talpára útilaput kötnek, ideiglenesen több opció is szóba jöhet. A másik NB II-es baranyai klub, a Szentlőrinc, valamint a másodosztályba igyekvő HR-Rent Kozármisleny is NB II-es meccsek megrendezésére alkalmas stadionnal rendelkezik – a PVSK jelenleg épülő létesítménye, amelynek átadását jövő őszre tervezték, pedig szintén alkalmas lesz erre.

A PMFC-nél egészen december 24-ig szép volt minden: György Tamás személyében van új tulajdonos, épül-szépül az utánpótlás edzőközpont, és küszöbön állt egy gyönyörű, modern, 8000 férőhelyes stadion, az új otthon megépítése. Az aréna most ment a levesbe (legalábbis úgy tűnik), jó kérdés, hogy mindez mennyire veszi el a kedvét a tulajnak.

Jó lenne, ha mielőbb új otthonra lelne a PMFC

Kiemelt kép: Kurdi József