Fukuoka, 2023. július 29. A magyar csapat ünnepli gyõzelmét a férfi vízilabdatorna döntõjében játszott Magyarország - Görögország mérkõzés végén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. A magyar férfi vízilabda-válogatott ötméteresek után 14-13-ra gyõzött a görög csapat ellen és aranyérmet nyert. MTI/Koszticsák Szilárd
Címlap Sport Na, kik a leg...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Világbajnoki címmel zárta menetelését a magyar férfivízilabda-válogatott Fukuokában, miután a döntőben ötméteresekkel legyőzte Görögországot. Az izgalmakat egész egyszerűen nem lehetett volna überelni!

Ha már az elődöntőben a fiúk eltakarították az útból a címvédő, és legnagyobb esélyesként számon tartott Spanyolországot, nem lehetett más a cél, mint a világbajnoki cím! Persze mindenki tisztában volt vele, hogy a görög válogatott nagyon kellemetlen ellenfél – nem véletlen, hogy a szerbeken 13-7-es meggyőző győzelemmel lépett át.

Nos, a döntőn szó sem volt öt-hat gólos különbségről, nűánszokon múlott, hogy ki lesz a világbajnok! Az első negyedben mi voltunk jobbak, két góllal elmentünk (4-2), ám a szívós görögök a harmadik felvonás végére ledolgozták a hátrányukat (7-7). Jöhetett az utolsó negyed, amely során mindkét csapat megnyerhette volna a meccset: voltak kapufák, hatalmas kapusbravúrok, és talán úgy volt igazságos, hogy 10-10-zel ért véget ez az óriási csata.

Az ötmétereseknél aztán minden magyar szurkoló a körmét rágta a helyszínen és a tévéképernyők előtt! Imádkoztunk azért, hogy meglegyen, és meg is lett: Vámos, Zalánki, majd Varga Dénes is bevágta, miközben Varga Dénes, Jansik és Fekete Gergő hibázott, végül Vámos újabb góljával 4-3 lett ide – aztán Vogel Soma megfogta Papanasztasziu lövését (meg előtte még hármat)!

Magyarország negyedszer lett világbajnoki aranyérmes!

„Annyira izgalmas és stresszes volt a vége, hogy kell egy kis idő, hogy átszakadjon bennem a gát! Fantasztikus munkát tettünk bele. Óriási gratuláció a csapatomnak és a játékosaimnak! (…) Hihetetlen az a zsenialitás, amit a Vogel Soma bele tud tenni!”

– értékelt az M4 Sport kamerája előtt Varga Zsolt szövetségi kapitány.

Magyarország–Görögország 10-10 (4-2, 1-2, 2-3, 3-3) – szétlövéssel 4-3

Férfivízilabda világbajnoki döntő. Fukuoka, 4000 néző. Vezette: Zwart (holland), Putnikovics (szerb). Magyarország: VOGEL – JANSIK 1, Varga Dénes, VÁMOS 2, Fekete 1, Angyal, Molnár. Csere: MANHERCZ 3, ZALÁNKI 3, Német, Nagy Á., Pohl. Szövetségi kapitány: Varga Zsolt.

A 3. helyért: Szerbia–Spanyolország 6-9.

Varga Zsolt világbajnoki címig vezette a magyar válogatottat! (Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ)