Címlap Sport Nagy dolog ké...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Három éremmel zárta a közelmúltban Budapesten, a Duna Arénában megrendezett országos úszóbajnokságot Jászó Ádám, a PSN Zrt.-Pécsi Sportiskola versenyzője. Edzőjével, Turós Mátéval továbbra is keményen dolgoznak azért a Hullámban, hogy valóra váljon az olimpiai álom!

Az országos bajnokságon a 21 éves pécsi tehetség, Jászó Ádám 50 háton mindenkit maga mögé utasított, aranyérmes lett, 100 és 200 háton a dobogó második fokára állhatott fel, 100 gyorson pedig ötödik helyen végzett. Mindezek után nem csodálkozunk azon, hogy edzője, Turós Máté nem volt elégedetlen.

– Az 50 hát nagyon jól sikerült Ádámnak, talán kicsit meglepő is volt, hogy ilyen jót úszott – értékelt a Pécs Aktuálnak Turós Máté. – Kicsit többet vártunk azonban 100 háton, 54-en belüli időt szerettünk volna, sajnos ez most nem sikerült. A felkészülésünk nagyon jó volt, Tenerifén edzőtáboroztunk, az országos bajnokságon pedig látszott, hogy miben kell még javulnia: az állóképességén még lehet csiszolni. Ha ez is meglesz, akkor annak lesz foganatja a 100 hát utolsó 15-18 méterén!

Ádám és Máté számára nincs megállás (utóbbit épp egy szakmai konferencia kellős közepén értük el), június közepén ugyanis Belgrádban rendezik meg az Európa-bajnokságot, az utolsó napon, vagyis 23-án pedig minden mondat végére pont kerül… Jászó itt 50 és 100 háton is indul, ott van a 4×100-as férfi vegyesváltóban (100 háton), tartalék a 4×100-as férfi gyorsváltóban, valamint egyelőre kérdéses, hogy tudják-e nevezni 100 gyorson.

– Az Eb-n zárul az olimpiai kvalifikációs időszak, úgyhogy az utolsó napra minden kiderül. Ádámnak jelenleg 100 háton van olimpiai szintje, az 53.35-ös idővel második Kós Hubert mögött, vagyis jelen állás szerint ott lenne a párizsi ötkarikás játékokon.

S hogy mi kell ahhoz, hogy szurkolhassunk neki a július 26.-augusztus 11. között esedékes olimpián?

– Egyrészt az, hogy az Európa-bajnokságon ne változzon a sorrend. Elég nagy az esély arra, hogy Ádám meg tudja tartani a pozícióját, sőt, még javíthat is rajta. A következő időszakban is kőkeményen dolgozunk a Hullámban, nincs megállás!

Érdemes hozzátenni, Ádámnak nem csak 100 háton van esélye a részvételre, Sós Csaba szövetségi kapitány ugyanis korábban azt nyilatkozta, hogy a 4×100-as férfi gyorsváltóban is számíthatnak rá.

Legyen így!

Ez egy szerethető kép pécsi szemmel: az 50 hátat Jászó Ádám nyerte meg az országos bajnokságon, a második Kovács Benedek (BVSC), a harmadik Telegdy Ádám (Kőbánya) lett