Napi négy órákat edz, hogy megvalósítsa az álmát: profi teniszező akar lenni!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Újabb felnőtt magyar bajnoka van Pécsnek, a PVTC teniszezője, Bartha Panna párosban lett első a fedett pályás ob-n, egyesben pedig második helyen végzett. A mindössze 16 éves, korosztályos válogatott tehetség célja egyértelmű, profi játékos akar lenni. Hogy ki a kedvence? Az is kiderül!

Kétszer is a dobogóra állhatott a fedett pályás felnőtt országos bajnokságon a PVTC tehetsége, Bartha Panna. Egyesben a második helyet szerezte meg, párosban azonban a csúcsra ért Dankó Vanesszával – mindössze 16 évesen.

– Korosztályos országos bajnokságokon már hétszer végeztem első helyen, a felnőtteknél viszont most jött össze először – mesélte a Pécs Aktuálnak Bartha Panna (teniszedző: ifj Simon István; atlétaedző: Nagy Ákos; erőnléti- és bokszedző: Bakacs Dezső). – Természetesen nagyon örültem neki, hiszen sokat dolgozom azért, hogy eredményes legyek. Délelőtt rendszerint van egy másfél órás teniszedzésem, amit aztán egy óra futás vagy egy bokszedzés követ, majd délután jön újabb másfél óra tenisz. Szinte minden nap ez a program. Engem abszolút nem zavar, jól bírom, megszoktam már. Amikor nyaralunk, egy-két nap után már hiányzik is a mozgás!

Az amerikai sztárral, Andre Agassival Umagban

Kell a sok edzés és a jó kondi, mert a versenyeken, így például az ominózus ob-n nem csak a saját korabeli versenyzőkkel találkozik, hanem jóval idősebbekkel is. Játszott már a hazai élvonalhoz tartozó felnőtt játékosokkal, a válogatott (Fed-kupa csapattag) Bondár Annával és Gálfi Dalmával is, s bár mindhárom meccsét elveszítette, mindez nem tántorítja el a céljától.

– Én egyértelműen profi teniszező szeretnék lenni! Négy éves korom óta játszom, és most is nagyon élvezem. Jönnek a jó eredmények is, de emellett azt is nagyon szeretem, hogy sokat lehet utazni, érdekes helyekre juthatok el. Versenyeztem már többek között Algériában, Dubajban, Svédországban, Kazanyban, a 2019-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon pedig Azerbajdzsánban, Bakuban.

S hogy mi kell ahhoz, hogy Pécsnek legyen egy nemzetközi szinten is jegyzett felnőtt teniszezője? Nagyon sok minden! A tehetség mellett nem árt a szorgalom (ezek megvannak Pannánál), emellett nagyon sokat kell versenyeznie, el kell jutnia felnőtt viadalokra, pontokat kell gyűjtenie, ami kemény dió – ilyenkor például sokan Dél-Amerikában játszanak, mondani sem kell, horribilis összegbe kerül oda eljutni és heteket ott tölteni. És persze nem árt némi szerencse sem.

Panna abból a szempontból szerencsésnek mondhatja magát, hogy a nemzetközi teniszélet több ikonikus alakjával találkozott már. Készült közös kép Andre Agassival, Alexander Zverevvel, Stefan Edberggel, Fucsovics Mártontól egy értékes autogramot is őriz, de elárulta, nem ők az igazán nagy kedvencek…

A németek topjátékosával, Alexander Zverevvel

– Kicsi korom óta Marija Sharapova a kedvencem, még úgy is, hogy már abbahagyta. Nem tudom, pontosan miért, egyszerűen mindig szimpatikus volt. A legelső ütőm például az ő ütőjének a gyerekváltozata, még most is megvan. A férfiaknál pedig Denis Shapovalovot csípem nagyon, aki amellett, hogy remek játékos, helyes pasi is! – mondta Panna, aki egyébként nem csak a pályán teljesít jól, hanem az iskolában is: a Cserepka János Általános Iskola, Középiskola és Sportiskola diákja 2019-ben „Magyarország jó tanulója, jó sportolója” elismerő oklevelet vehetett át.

Hirdetés
Előző sztori

Szarvasagancsokat gyűjtött, nem kellett volna…

Következő sztori

Arat a járvány, még soha ennyien nem kerültek kórházba

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1