Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ünnepélyes keretek között tett fogadalmat a XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) utazó magyar csapat, amelyben négy pécsi sportoló is helyet kapott. Közülük Kenderesi Pétert az a megtiszteltetés érte, hogy viheti a magyar zászlót.

Az EYOF-nak, amely a 14 és 18 év közötti sportolók legnagyobb európai sporteseménye, ezúttal Besztercebánya ad majd otthont, a fesztivál július 24-től 30-ig tart. A magyarok kiválóan szerepeltek a korábbi versenyeken, összesen 243 érmet, köztük 75 aranyat nyertek eddig – mindenki abban bízik, hogy hamarosan meglesz a 250. medál. Érdemes megemlíteni, hogy az úszók közül évekkel ezelőtt Hosszú Katinka, Risztov Éva és Kapás Boglárka is az EYOF-on tűnt fel, belépve az olimpiai család kapuján.

A besztercebányai versenyen 48 ország közel 3000 versenyzője vesz majd részt, hazánkat 9 sportágban (atlétika, judo, kézilabda, kosárlabda, tenisz, tollaslabda, torna, országúti kerékpár és úszás) 95 fiatal sportoló képviseli. Köztük lesznek természetesen pécsi reménységek is: Kenderesi Péter judós (PVSK), Hart Petra tollaslabdázó (Multi Alarm SE), Mudra Málna országúti kerékpáros (Peak Zones Cycling), valamint Hőgye Petra kosaras (PVSK). Versenyzőjével, Kenderesi Péterrel tart majd Kersics Dávid, a magyar U15-ös leány válogatottat pedig Debreczeni Eszter irányítja vezetőedzőként (a csapatban hárman, Halmágyi Kitti, Subotic Milka és Gréts Dalma képviselik a Rátgéber Kosárlabda Akadémiát).

Az esemény megnyitó ünnepségén két fiatal viszi majd a magyar zászlót: Kriszt Saroltát (atléta) és Kenderesi Pétert érte ez a megtiszteltetés. Érdekesség, hogy mindketten ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmesek, a pécsi judós a júniusban Porecben megrendezett versenyen állhatott a dobogó második fokára 90 kg-ban.

Fotó: MOB/Szalmás Péter