A szokásos képek egyike Kozármislenyből: öröm az öltözőben a győzelem után, itt épp az ETO elleni bravúrt ünneplik
Címlap Sport Nem csak sike...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nemrég egy kifejezetten érdekes, a magyar focivalóságban szokatlan „vallomással” jelentkezett a Kozármisleny FC: a közzétett anyagból kiderült, mi mennyi, merre hány méter, vagyis mennyiből gazdálkodik a klub, honnan van pénze az élsportra, az utánpótlás-nevelésre. Nemcsak az őszinteség, hanem az eredményesség miatt is sokan tanulhatnának a mislenyiektől, akiknek az NB II.-es felnőttcsapata a legkisebb költségvetésből gazdálkodik a mezőnyben, mégis ott van az élbolyban, és minden hétvégén szórakoztatja a szurkolóit.

A klub hivatalos honlapján közzétett anyagban bemutatják, hogy a HR-Rent Kozármisleny felnőtt- és utánpótlás-szakosztályait működtető Gold-Sport Kft. 2023/2024 évi költségvetése miből áll össze.

Először is a legfontosabb: a teljes működési költség 505 millió forint!

Ezzel kapcsolatban rögtön nyugodtan kijelenthetjük, ismerve az NB II.-es közeget, mindez aprópénznek számít – főleg úgy, hogy benne van az utánpótlás költsége is! Ennyiből olyan csapatot csinálni, ami az élmezőnyben van, varázslat!

A mislenyiek nem köntörfalaztak, nem bíztak semmit a képzeletre, feketén-fehéren leírták, miből jön össze az 505 millió! Nem megszokott ez az őszinteség, mi is kíváncsian olvastuk!

– MLSZ tao-támogatás, amit a klub gyűjtött össze cégektől (a cégeknek pedig így adóelőny): 100 millió forint/szezon

– minden egyéb MLSZ-támogatás, amit a klub az NB II.-es csapat versenyeztetésére, illetve eredményességének függvényében kap, továbbá az utánpótlás körzetközponti támogatás, illetve a produktivitási bónusz (ez a klub eredményes utánpótlás-nevelését vizsgálja abból a szempontból, hogy az ott nevelkedett játékosok mennyit játszanak a kiemelt felnőtt bajnokságokban): összesen 241 millió forint

– Feleki Attila tulajdonos saját cégeinek támogatása: 146,5 millió forint

– Utánpótlás tagdíjbevétel, jegybevétel: 7 millió forint

– Önkormányzat támogatása: 9,5 millió forint/szezon (+1 millió az öregfiúk csapat támogatására)

Csak a miheztartás végett: az NB II.-ben a csúcskategóriába tartozó klubok 1-2 milliárdot tapsolnak el évente. Tegyük hozzá rögtön, több-kevesebb sikerrel, de inkább az utóbbi… A mislenyieknél a felnőttcsapat bérrel, utazással, szereléssel, mindennel együtt 350-380 millió körül visz el az 505-ből.

Ami a kozármislenyi futballt illetően világos: nem herdálják a pénzt, nem dobálóznak feleslegesen számilliókkal, mégis felettébb sikeresek. Nem, nem csak ebben a szezonban, hanem már hosszú évek óta! Példát lehet venni róluk, ahogy a sportot, a helyi futballt fanatikusan szerető tulajdonosról, Feleki Attiláról is. Amint a kimutatásból kiderül, a sikeres üzletember 146,5 millió forinttal támogatja a klubot! Respekt! Képzeljük csak el, mi lenne, ha még több támogató állna melléjük, vagy az eddigiek még nagyobb volumenben segítenének?! Egyvalami biztos, itt senki sem feneketlen kútba dobja a pénzét – más kérdés, hogy kivenni bizony nem lehet, de ilyen a sport, mindenki tudja. Nem egy fejőstehén.

A kozármislenyi klubot illetően természetesen az NB II.-es csapat van a rivaldafényben. Tényleg sokan a csodájára járnak annak, amit az Aczél Zoltán vezette (az is jellemző, hogy a szakembernek itt lehetőséget adtak, mert bíztak a tudásában – bejött!) kék-fehérek letesznek az asztalra: jelenleg az ötödik helyen állnak, olyan klubokkal versenyeznek, mint a Vasas, a Szeged, a Gyirmót, a Honvéd… S hogy mennyit keresnek a játékosok, akik hétről hétre felveszik a versenyt az ellenfelekkel, sőt, többnyire győznek is? Jócskán az NB II.-es átlag alatti az alapfizetésük! A győzelemért járó prémium persze megtolja a lóvét, na de ez így is van rendjén! Aki nyer, aki leteszi az asztalra a teljesítményt, az hadd keressen, nem?!

– Olyan játékosokat tudunk leigazolni, akik máshol valamiért kevesebb szerepet kapnak, de látunk bennük értéket emberileg és szakmailag. Előfordulhat, hogy más NB II.-es csapatban nem játszanának, de ebben az építő közegben kapnak valami olyat, ami csapatként működik – fogalmazott a Pécs Aktuálnak a mislenyiek klubvezetője, Magyar Márk.

Jó kérdés, vajon mi lehet olyan egyedi Mislenyben? Mitől kap szárnyakat az, aki járni is alig tudott? Nos, Feleki Attila tulajdonos ugyanazt a szemléletet honosította meg a klubnál, mint a vállalkozásaiban: minden forint elköltését kétszer meggondolják; az ott dolgozókat, a játékosat megbecsülik, és közösséget próbálnak építeni; ha valaki gödörben van, abba nem belerúgnak, hanem segítenek neki felállni! Ezt pedig többnyire extra teljesítménnyel, lelkesedéssel hálálják meg az emberek.

Nos, ettől több ez a klub, és ezt érzik a szurkolók is!

Így áll össze a költségvetés Kozármislenyben