Nagy élmény: a Minnesota Timberwolves vezetőedzője, Chris Finch lebilincselő előadásokat tartott (Fotó: KSMK/Rébay Viktor)
Címlap Sport Nem semmi: is...
Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megkezdődött Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián a IV. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia, amelyen ismét elképesztő az előadók névsora: a Minnesota Timberwolves NBA-csapatának vezetőedzője, Chris Finch egyenesen lenyűgözte a közönséget.

A Kosárlabda Specifikus Módszertani Központ (KSMK) szervezésében immár a negyedik nemzetközi konferenciát tartják Pécsett, a Nemzeti Kosárlabda Akadémián. A színvonal ezúttal is rendkívül magas: a tavaly szinte napra pontosan ugyanekkor megrendezett második konferencián a Toronto Raptors NBA-csapatának vezetőedzője, Nick Nurse vett részt, ezúttal pedig a Minnesota Timberwolves együttesét irányító Chris Finch fogadta el a házigazda Rátgéber László meghívását.

– Nagyszerű dolog, hogy Magyarországon ilyen kiváló kosaras eseményt, ilyen minőségi konferenciát rendeznek meg – fogalmazott megnyitó beszédében Báder Márton, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke. – A sportágban eddig kiemelkedő évünk van, a felnőtt női válogatott Európa-bajnoki negyedik helyezése nem véletlen.

A konferenciasorozat ötlet- és házigazdája, Rátgéber László, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, a KSMK igazgatója megköszönte, hogy immár negyedik alkalommal kezdődhetett Magyarországon egy olyan színvonalas tudományos sportesemény, amelyre az egész világban felkapják a fejüket. Kiemelte, hogy ismét sikerült egy NBA-edzőt Pécsre csábítani, továbbá az előadók között van Erdem Can is, aki másodedzőként Euroliga-győzelmet ünnepelhetett a Fenerbahcéval, ugyanebben a minőségben dolgozott a Utah Jazz együttesénél, valamint nemrég kinevezték a kétszeres Euroliga-aranyérmes Anadolu Efes vezetőedzőjének.

A közönség számára tényleg egészen különleges élmény ez a konferencia. Chris Finch előadásai például minden túlzás nélkül lenyűgözték a hazai trénereket, akik tátva maradt szájjal nézték/hallgatták azt, hogy mi megy másképp az Egyesült Államokban, az NBA-ben, mint Európában. Persze a spanyolviaszt már nem kell feltalálni a kosárlabdában sem, és a többség azért tisztában van vele, mik a különbségek, de mondani sem kell, azért más az, amikor első kézből, egy NBA-vezetőedző szájából hallják a szakmai meglátásokat, finomságokat, mint amikor mindezt szakkönyvekben olvassák, vagy tévén nézik.

A IV. Nemzetközi Kosárlabda Konferencia holnap újabb plenáris és gyakorlati előadásokkal folytatódik.

Rátgéber László számára nincs lehetetlen: ismét elképesztő „mezőnyt” csábított Pécsre
A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Báder Márton is le volt nyűgözve a látottaktól
A török Erdem Can másodedzőként már nyert Euroligát (a Fenerrel), az Anadolu Efes csapatával vezetőedzőként érheti el ugyanezt