Pontosan ilyen kemény volt a Szolnok elleni elődöntő: Herger Salamont alaposan meggyötörték az ellenfél játékosai
Címlap Sport Nem sikerült ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sok pécsi szurkoló volt ott a budapesti BOK Sportcsarnokban, Csirke Ferenc tanítványai is nagyon fogadkoztak, mégsem sikerült döntőbe kerülniük a Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupában. Az elődöntőben egyszerűen jobb napja volt a Szolnoknak, így aztán nincs más hátra, vasárnap (17.00) le kell gyűrni a Falcót, hogy meglegyen a bronzérem!

Hatalmas bravúr volt az élvonalban újonc pécsi csapattól, az NKA Universitas Pécstől, hogy egyáltalán bekerült a Magyar Kupa négyes döntőjébe, amelyen rajta kívül a Falco, a Szolnok és a Szeged vehetett még részt. Az esélyek elég egyértelműnek tűntek, a bajnokságban éllovas szombathelyiek a favoritok, a többi három együttes pedig közel hasonló erőt képvisel.

Aztán rögtön az első meccsen borult a papírforma, a Szeged ugyanis nagy meglepetésre legyőzte a Falcót. Innentől kezdve pécsi oldalon nem lehetett más a jelszó, mint menekülés a győzelembe, mert ebben a helyzetben a bronzcsata nem sok jóval kecsegtetett, a Szombathely ugyanis a váratlan vereség ellenére is nyilván bombaerős. Sajnos a Szolnok elleni elődöntő első félideje abszolút nem Kovács Péterékről szólt, elsősorban azért, mert az Olaj kiválóan védekezett, másrészt úgy szórta a triplákat, mint a legkönnyebb ziccereket: a nagyszünetig tízet vágtak be a Tisza-partiak… Ezzel pedig nem tudta tartani a lépést Csirke Ferenc együttese, amely a nagyszünetben 14 pontos (34-48) hátrányban volt.

Ez még természetesen nem volt a világ vége, de ahhoz, hogy innen vissza tudjanak jönni a pécsi fiúk, egy-két játékosban (sőt, inkább négy-ötben) át kellett volna szakadnia a gátnak. Át is szakadt, elvégre ki akarna lemondani könnyedén egy kupadöntőről?! Amikor a harmadik negyed közepén 46-61-et mutatott az eredményjelző, nem volt sok remény, ezt követően azonban jött a „feltámadás”: 11 pontot dobtak Manjgaficék, amire egyetlen válasz sem érkezett, és 57-61-nél máris más volt a leányzó fekvése! Csodálatos volt látni, hallani, hogy ebben az időszakban teljesen elnémult az Olaj-tábor, viszont zúgott a „Hajrá, Pécs!” – úgy tűnt, összejöhet a hőn áhított finálé!

A döntés tehát az utolsó tíz percre maradt. Ezt a felvonást sajnos jobban kezdték a szolnokiak, akik ismét tíz fölé tornászták a különbséget, és ezzel meg is nyerték a csatát. A pécsi fiúk becsületére váljék, hogy az utolsó pillanatig küzdöttek, de győzni nem tudtak – jöhet a bronzcsata vasárnap 17.00 órától a Falco ellen!

NKA Universitas Pécs–NHSZ-Szolnoki Olajbányász 70-87 (18-30, 16-18, 23-13, 13-26)

Férfikosárlabda Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, elődöntő. Budapest, BOK Sportcsarnok. Vezette: Cziffra Csaba, Nagy Viktor, Söjtöry Tamás. NKA Universitas Pécs: Nikolic 8, Kovács P. 6/3, Durmo 20, Manjgafic 9/3, Herger 8. Csere: Kerpel-Fronius, Scherer 3/3, Walker 12/3, Henry 4, Lados. Vezetőedző: Csirke Ferenc. NHSZ-Szolnoki Olajbányász: Jovanovic 12/6, Eads 10/6 , Rudner 9/9, Lukács 8, Wiggins 3. Csere: Thomas 10, Pallai 12/12, Révész 2, Pongó Má. 6/6, Durham 12/6, Vincze 3/3, Sebők. Vezetőedző: Oliver Vidin.