A meleg, napos idő megteszi a hatását, látványosan növekednek a kajszik!
Címlap Természet Tényleg bolon...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Meglepő képpel jelentkezett ma közösségi oldalán az ismert pécsi kreatív séf, Lokodi Ákos: a kertjében mustrálgatta a kis kajszikat. Ha így megy tovább, néhány hét múlva már lehet enni az érett gyümölcsöt, ami azért elég rendhagyó lenne.

A természet csaknem egy hónappal előrébb jár a szokatlanul enyhe, már-már nyárias időjárás miatt. Március végén, április elején közel harminc fokokat mértünk Pécsett, ami elképesztő, a nagy meleg és a sok napsütés pedig megtette hatását mediterrán városunkban. Az ismert séf, Lokodi Ákos például mai Facebook-bejegyzésében rácsodálkozott a kertjében lévő kajszifa terméseire – két és fél-három centisek már a gyümölcsök!

– Elképesztő gyorsasággal fejlődnek, hiszen egy hete jöttek ki az első, kisujjkörömnyi kezdemények. Azóta iszonyatosan sokat nőttek – mondta lapunknak Lokodi Ákos. – Hozzáteszem, a kertünknek kiváló a mikroklímája, három oldalról körbe van zárva, védett, és folyamatosan idesüt a nap. Ha ez így megy tovább, néhány hét múlva már szedhetem is le a kajszit!

A hozzászólásokból azért látszik, hogy nem mindenhol tartanak itt:

„Nagyon durva a különbség a két országrész között, itt Egerben még csak most virágzott el…”

Ha már egy séffel beszélgettünk egy ehető gyümölccsel kapcsolatban, természetesen nem hagyhattuk ki a kérdést: mire használja a konyhában a kajszit, van-e valami kedvenc étele a finom barackból? Frappáns választ kaptunk, mindenkinek nagy szeretettel ajánljuk a „receptet”!

„Nagyanyám kajszibarackkal és kajszipálinkával készült piskótájánál nincs jobb a világon!”

Nos, mindezt írva-olvasva már csak egyet kívánunk: ne csak a megszokottnál korábban érjen a kajszi, hanem sok legyen belőle, és egész évben teremjen!