Címlap Sport Pécsi sportol...
Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága hét kategóriában százharminc díjat osztott ki az idei Héraklész-gálán a legjobb eredményeket elért fiatal utánpótlás-sportolóknak és edzőiknek. A díjazottak között volt két pécsi is: a tavaly Belgrádban világbajnoki aranyérmet nyert U18-as vízilabda-válogatott játékosa, Gaszt Roland, valamint a csapat másodedzője, Lukács Gergely!

A legjobb hazai utánpótlás-sportolókat felkaroló Héraklész-program több mint húsz esztendeje, 2001-ben indult útjára, s azóta is a magyar sport jövőjét hivatott szolgálni. Az utóbbi években a koronavírus-járvány miatt elmaradt a megszokott év végi gála, így a mostanin, amelyet a Puskás Arénában tartottak meg, a kezdeményezés fennállásának húszéves jubileumát is megünnepelték.

A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága hét kategóriában százharminc díjat osztott ki. A legjobb férficsapat kategóriában nagy örömünkre két pécsi is a díjazottak közé került, hiszen a Belgrádban, vagyis az oroszlán barlangjában, a szerbek otthonában világbajnoki címet nyert U18-as vízilabda-válogatottat találták a legjobbnak, amelynek csapatkapitánya Gaszt Roland volt (aki nem mellesleg bekerült az All Star-csapatba), másodedzője pedig Lukács Gergely.

– Fantasztikus volt ez a gála, nagyon elegáns volt, illusztris körben ünnepelhettük, hogy elnyertük ezt a díjat! – fogalmazott a Pécs Aktuálnak Lukács Gergely. – Jó volt látni a játékosok arcát, azt, ahogy visszajöttek az érzelmek, amit a belgrádi döntőben átéltek. Biztos vagyok benne, hogy óriási motivációt jelent számukra ez az elismerés: a díjat például Manhercz Krisztiántól vehették át, aki szintén héraklészes volt. Bízunk benne, hogy a fiúk ugyanezen az úton mennek tovább, amelyen eddig jártak, és felnőtt szinten is versenyeket nyernek, világ- és olimpiai bajnokok lesznek, hiszen ennek a programnak pont az a célja, hogy kinevelje a jövő bajnokait. Nagyon örülünk annak, hogy Rolanddal ketten pécsiként élhettük át ezt a pillanatot, képviselni tudtuk a városunkat, egyben köszönjük a csapat nevében mindazoknak, akik érdemesnek tartottak bennünket erre a díjra!

A 2023-as Héraklész-gála díjazottjai

Legjobb férfi sportoló: Varga Ádám (KSI), kajak egyesben 500 és 1000 méteren U23-as világbajnok

Legjobb női sportoló: Pádár Nikolett (Szegedi Úszó Egylet), 100 és 200 m gyorson ifjúsági világ- és Európa-bajnok

Legjobb férfi csapat (klasszikus): világbajnok U18-as férfi vízilabda-válogatott (benne Gaszt Roland és Lukács Gergely)

Legjobb női csapat (klasszikus): világbajnok U16-os női vízilabda-válogatott

Legjobb férfi csapat (egyéni): 500 méteren ifjúsági világbajnok és Eb-ezüstérmes kajaknégyes (Hidvégi Hunor Tamás, Hidvégi Zalán Imre, Keller Gergő Zoltán, Ozsgyáni Bence Alex)

Legjobb női csapat (egyéni, megosztott): 500 méteren ifjúsági világ- és Európa-bajnok női kajak négyes (Kiskó Réka, Nemes Réka, Rugonfalvi-Kiss Janka és Szegedi Angelina Judit), 500 méteren ifjúsági világ-és Európa-bajnok kenupáros (Kiss Ágnes Anna, Molnár Csepke), világ- és Európa-bajnok öttusacsapat (Bauer Blanka, Erdős Rita, Eszes Noémi), 4×100 és 4×200 gyorson ifjúsági világbajnok gyorsváltó (Ábrahám Lilla Minna, Gyurinovics Lili, Molnár Dóra, Pádár Nikolett)

Legjobb mix csapat (egyéni, megosztott): 500 méteren ifjúsági világbajnok kajakpáros (Tölgyesi Flóra, Kollek Bálint), 4×100 m ifjúsági világbajnok mix úszó gyorsváltó (Ábrahám Lilla Minna, Gyurinovics Lili, Molnár Dóra, Pádár Nikolett, Bóna Benedek, Magda Boldizsár, Mészáros Dániel)