Címlap Sport Rátgéber Lász...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy láncszem még hiányzott a teljességhez, az élsporthoz ugyanis elengedhetetlenül szükséges a legmagasabb szintű diagnosztika és rehabilitáció. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Dr. Hepp Ferenc Rehabilitációs és Regenerációs Központ alapkőletételén úgy fogalmazott, vannak olyan zsenik, akik meg tudják valósítani a vízióikat, Rátgéber László pedig közéjük tartozik.

A Nemzeti Kosárlabda Akadémia három évvel ezelőtti, 2018. október 11-én megtartott átadóján Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, ehhez foghatót sehol az országban nem talál az ember. Való igaz, kifogástalan körülmények, világszínvonalú feltételek, legmagasabb szintű szakmai munka, nem mellesleg jókora elhivatottság és fanatizmus jellemzi a kiválósági központot, a magyar tehetségek tehát a legjobb helyen pallérozódhatnak.

Egyvalami azonban még hiányzott, s az Akadémia szakmai és stratégiai igazgatója, Rátgéber László már évek óta azon dolgozott, hogy ez ne sokáig maradjon így!

A megfelelő diagnosztika, a legmagasabb szintű rehabilitációs háttér nélkül ugyanis minden sportintézmény csak félkarú óriás lehet, ennek megléte ugyanis elengedhetetlen a sikerességhez, az eredményességhez.

Az Akadémia tőszomszédságában megépülő Dr. Hepp Ferenc Rehabilitációs és Regenerációs Központ alapkőletétele jelzi, hogy nemsokára (a tervek szerint jövő májusban) ezt az eddig hiányzó láncszemet is beillesztik a helyére.

– Ez a következő lépése annak, hogy itt nagy dolgok történjenek! Pontosan tudom, mennyire fontos a megfelelő rehabilitáció,

napjainkban ugyanis az nyeri a versenyeket, aki hamarabb kipiheni magát

– fogalmazott Rátgéber László, aki köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek azért, hogy az Akadémia a kormány támogatásával három évvel ezelőtt megvalósulhatott, majd hozzátette: – Megtisztelő ilyen körben letenni a központ alapkövét, remélem, jövőre ugyanitt találkozhatunk az intézmény megnyitóján!

A Zsolnay-gyár után Pécs második legnépszerűbb brandjének nevezte a Rátgéber Kosárlabda Akadémiát Kővári János fenntartható városfejlesztésért felelős biztos, aki annak idején szurkolóként átélhette, milyen hangulat uralkodott a női kosármeccseken, milyen élményt adott egy-egy Pécs–Sopron rangadó, vagy egy vérbeli Euroliga-derbi.

– Rátgéber László elképesztő tempót diktált annak idején, így van ez most is, úgyhogy minden elismerésem a munkatársaié!

Mindig örömmel látom a pécsi polgárok tudására épülő fejlesztéseket, büszkék lehetünk arra, ami itt, az Akadémián eddig megvalósult, és a további fejlesztésekre is!

– fogalmazott Kővári János.

Az alapkőletételen beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, akivel kapcsolatban kevesen tudják, hogy annak idején a női kosárlabdázásban is szerepet vállalt, s a győri klub vezetőjeként ellenfélként találkozott a Rátgéber László vezette MiZo-Pécsi VSK-val.

– Van olyan környezet, ahol az ember szívből és őszintén méltathatja az elért eredményeket! Ez most olyan – fogalmazott Szijjártó Péter.

“Vannak azok a kiválóan képzett emberek, akiknek remek terveik vannak, illetve vannak azok a zsenik, akiknek vannak vízióik. Aztán vannak azok a zsenik, akik ezeket meg is tudják valósítani. Önöknek Pécsett nagy szerencséjük van, mert Rátgéber László az utóbbiakhoz tartozik”.

Ha ez nem lenne így, akkor nem állna itt az ország legjobb Nemzeti Kosárlabda Akadémiája, és nem tudná tovább bővíteni a létesítményt. Az elmúlt években nagyon sokat tettünk azért, hogy megteremtsük a sport kultúráját, ennek köszönhetően most nagyon sok gyerek sportol egyre jobb körülmények, lehetőségek mellett – magyarázta.

A külgazdasági és külügyminiszter felidézte a Rátgéber Akadémia 2011-es megalakulásakor meghatározott program három alappilérét: a tömegesítést, a minőséget és a modern létesítményt. Mindháromban látványos előrelépések történtek, a tömegesítés terén elért eredményeket, miszerint

soha annyi gyerek nem kosárlabdázott még Pécsett, mint most,

hatalmas sikerként értékelte, hiszen olyan helyen, a sportág egyik fellegvárában sikerült ilyen téren fejlődni, ahol eddig is nagyon sokan szerették ezt a játékot.

– Szurkolunk neked Budapestről, szurkolunk Győrből is, hogy Sopronból szurkolnak-e, azt nem tudom – zárta beszédét mosolyogva Szijjártó Péter.

Miért kapta Hepp Ferenc nevét?

Az alapkőletételt követően a népes vendégsereg az Akadémia éttermében vett részt egy állófogadáson, amelyen Rátgéber László elmesélte, hogy miért dr. Hepp Ferenc nevét viseli majd a rehabilitációs és regenerációs központ. A két kiváló sportember nagyon jól ismerte egymást: Rátgéber László szövetségi kapitányként, illetve Killik László szakvezető segítőjeként tizenöt éven át dolgozott a válogatott csapatorvosával, aki ezt a pozíciót harminckét éven keresztül töltötte be. Ez utóbbi tény önmagában is sokatmondó.

– Nagy szerencsém volt, hogy ilyen emberekkel dolgozhattam együtt! – mondta Rátgéber László.

“Egészen más erkölcsi normákat képviseltünk mi annak idején, mint most, s ha Feri most is köztünk lenne, nagyon sokat tudna segíteni. Sokat látott ember volt, aki mindig nagyon szerényen viselkedett, miközben óriási tudása volt!”

Édesapja, a „nagy” dr. Hepp Ferenc a kosárlabdázás magyarországi kezdeményezője, a Testnevelési Főiskola igazgatója, a nemzetközi szövetség, a FIBA pénzügyi bizottságának elnöke volt, az egyetlen magyar, aki bekerült a sportág springfieldi szentélyébe, a Hall of Fame-be! Fia az egész életét az édesapja árnyékában élte le, ő volt nekem az, aki az állandóságot képviselte a válogatottnál. Nagyon köszönöm a családjának, hogy beleegyezett abba, hogy ez a központ az ő nevét viselhesse, biztos vagyok benne, hogy méltó lesz dr. Hepp Ferenchez – mesélte Rátgéber László.

Az eseményen részt vett Barts Klára, aki huszonkét éven keresztül volt dr. Hepp Ferenc hű társa, valamint hosszú ideje Londonban élő fia, Hepp Zoltán Ferenc is. Mindketten nagyon meleg, megható szavakkal köszönték meg, hogy nyolc éve elhunyt szerettükről ilyen módon is megemlékeznek.

– Köszönjük, hogy itt lehetünk, nagyon jólestek Rátgéber László szavai, felidézett sztorijai! Ferinek fentről biztosan nagyon örül a lelke, hogy ilyen intézményt neveznek el róla – mondta meghatottan Barts Klára.