Címlap Sport Rengeteg szur...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Thibau Nys nyerte a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán Wout Poels diadalmaskodott.

A legjobb magyar Pécsenés az összetettben is Dina Márton volt.

Vasárnap Siófok főteréről vágott neki a – 2341 méteres szintkülönbségével az összetett sorsáról döntő – 173 kilométeres távnak a mezőny. A záróetapot megelőzően a két szakaszsikernél tartó sárga trikós belga Thibau Nys előnye 14 másodperc volt az olasz Diego Ulissi és 16 a német bajnok Emanuel Buchmann előtt, de az összetettben hatodik helyen álló címvédő, a tavalyi kiírásban Pécsen diadalmaskodó svájci Marc Hirschi is mindössze 31 másodperccel maradt el az éllovastól.

Tamásiban, Dombóváron és Orfűn került sor a 2024-es magyar körverseny utolsó három részhajrájára, hogy aztán a helyenként csaknem húszszázalékos meredekségű pécsi Bárány út háromszori megmászása után az állatkert előtt dőljön el az összetett.

Sokan voltak kíváncsiak a siófoki rajtra, az utak mentén is számos néző tekintette meg a záróetapot: együtt lehetett látni a Pókembert és egy indián leányt, egy űrhajós a Nagy pénzrablás című sorozat egyik rablójával közösen üdvözölte a mezőnyt, Tamásiban kivonultak a tűzoltók és traktorokból formált mozgó élőkép is fogadta a bringásokat, akiket lovasfogatról is megnéztek.

Az előző naphoz hasonlóan sok volt a sikertelen szökési kísérlet, ez gyors kezdést eredményezett – 49,1 kilométeres volt az első óra átlaga -, végül Tamási előtt tudott eltekerni a részhajrában érdekelt 11 fős csoport. Ebben ott volt a V4 kerékpárverseny magyarországi szakaszát az elmúlt két évben megnyerő cseh Adam Toupalik, illetve a többször próbálkozó Mark Cavendish is. A 2011-ben világbajnok brit sprinter célja a zöld trikó megszerzése volt, meg is nyerte mindhárom részhajrát, majd az első pécsi mászáskor leszakadt a szökevénycsoportról, ímelynek legnagyobb előnye öt és fél perc volt, ekkortájt viszont már csak egy.

Korán megindultak a próbálkozások az egyre fogyatkozó mezőnyből, amely az utolsó szökevényeket 17 kilométerrel a cél előtt fogta meg. Ekkor a magyarok közül a fehér trikós Dina volt ott a nagyjából harmincfős bolyban. Az esélyesek csoportjában az UAE állt az élre az utolsó emelkedő elején, a csapatnak két bringása is „lőtávolban” volt összetettben a sárga trikóstól. Dina Márton a sor elejében helyezkedett, akárcsak a sárga trikós.

Másfél kilométernél négyen elszakadtak a csoporttól, a címvédő és tavaly itt diadalmaskodó Marc Hirschi leszakadt, a hajrában pedig Poels indult jó ütemben és a 2021-ben összetett győztes ausztrál Damien Howsont, illetve a német bajnok Emanuel Buchmannt megelőzve elsőként ért az állatkert elé. A negyedikként célba érő Nys a 99 éves viadal 45. kiírásának első belga győztese lett, Buchmannt és a holland Poelst megelőzve. Az etapot kilenc kerékpáros nem fejezte be.

Nagyon kemény finálé volt! A szakasz elején jó érzéseim voltak, nagyon erősnek éreztem magam. Az első felmenetel azonban rendkívül nehezen alakult, sokkal jobban szenvedtem, mint vártam. A második már jobb volt, addigra tudtam valamennyire regenerálódni. Ami a végét illeti, valamelyest csalódott vagyok, hogy nem sikerült megszereznem a harmadik etapsikerem, de túlságosan az összetett elsőség járt a fejemben, senkinek nem akartam előnyt adni, ez vezetett ehhez az eredményhez

– értékelt az MTI-nek Nys, aki – Cavendish elől megkaparintva – a zöld trikót is kiérdemelte. – „Nagyon boldog vagyok egy csodálatos hét végén.”

A szakaszgyőztes Poels szerint is szenvedős volt a hajrá, amint azt felidézte, ki tudott alakítani egy kis különbséget, a saját tempójában haladt, a sikert pedig igazán az utolsó 150 méteren tartotta meg, ahol már lankásabb volt valamivel az út. „Igazán nagyszerű szakaszgyőzelemmel zárni a Tour de Hongrie-t” – tette hozzá.

Dina az összetett legjobb magyarjaként fehér trikóval gazdagodott. „A szakasz eleje még gyorsabb volt, mint amire gondoltam, 48 és feles átlaggal érkeztünk a hegyekhez. Elég erős szökevénycsoport volt elöl, arra számítottam, hogy neki fogunk ugrani a hegyeknek. A szakasz elején nem éreztem jól magam, de ezek szerint annyira senki sem, így ott tudtam maradni az elejével” – idézte fel. Az utolsó mászást kezdte meg a legkevésbé jó pozícióban, de „a lábai megvoltak”, hogy nagyjából megjöjjön az elejében.

Boldog vagyok, a fehér trikó megszerzése volt a magyar válogatott egyik célja, örülök, hogy ezt sikerült teljesíteni. Elégedett lehetek ezzel a Tour de Hongrie-val

– fogalmazott Dina, aki az etapot is, az összetettet is a 13. pozícióban zárta.

A hegyi pontversenyben a belga Siebe Deweirdt (Flanders-Baloise) a szökésben lévő csapattársa segítségével megőrizte elsőségét, így ő vihette haza a piros trikót.

Eredmény, 5. szakasz, Siófok-Pécs, 173 km:

 1. Wout Poels (holland, Bahrain-Victorious) 3:53:27 óra
 2. Damien Howson (ausztrál, Q36,5) azonos idővel
 3. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) a. i
 4. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) a. i.
  …13. Dina Márton (magyar válogatott) 22 mp h.

A 45. Tour de Hongrie összetettjének végeredménye:

 1. Nys 19:36:00 óra
 2. Buchmann 12 másodperc hátrány
 3. Poels 18 mp h.
  …13. Dina 1:19 perc hátrány

További trikósok:

 1. piros (hegyi pontverseny): Siebe Deweirdt (belga, Flanders-Baloise)
 2. zöld (pontverseny): Nys
 3. fehér (az összetett legjobb magyarja): Dina

A Tour de Hongrie győztesei a 2015-ös újraindítás óta:

 • 2015: Tom Thill (luxemburgi)
 • 2016: Mihkel Räim (észt)
 • 2017: Daniel Jaramillo (kolumbiai)
 • 2018: Manuel Belletti (olasz)
 • 2019: Krists Neilands (lett)
 • 2020: VALTER ATTILA
 • 2021: Damien Howson (ausztrál)
 • 2022: Edward Dunbar (ír)
 • 2023: Marc Hirschi (svájci)
 • 2024: Thibau Nys (belga)

(via MTI, fotó: Ruprech Judit)