Székely Antal (középen) nem csak egyéniben, a magyar csapat tagjaként is a dobogó tetejére állhatott a masters világbajnokságon
Címlap Sport Székely Antal...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagyon szép pécsi siker született a közelmúltban Görögországban megrendezett finn masters világbajnokságon: a kiváló vitorlázó, Székely Antal megnyerte a korosztályát, sőt, a magyar csapat tagjaként is a dobogó tetejére állhatott.

A görög Kavala, Nea Iraklitsza vizein megrendezett masters világbajnokságon nem volt túl kegyes az időjárás a résztvevőkhöz, ugyanis mindössze egyetlen napig fújt olyan szél, ami ott ebben az időszakban megszokott. Persze, nem volt mit tenni, abból kellett kihozni a maximumot, ami van: Székely Antalnak pedig sikerült, hiszen négy futam eredményei alapján megnyerte a 60-70 év közöttiek kategóriáját, összetettben pedig a nagyon előkelő negyedik helyen végzett!

– Sajnos valóban kevés volt a futam, mert gyenge volt a szél, de azzal kellett főzni, ami van. Volt olyan nap, amikor abszolút nem lehetett versenyt rendezni, hiába töltöttünk három-négy órát a vízen, nem jött meg az a szél, amit vártak – mesélte a Pécs Aktuálnak a 63 éves Székely Antal, az Orfűi Vitorlás Egyesület versenyzője. – A mezőny viszont nagyon erős volt, jó volt látni, hogy a korosztályomban, vagyis a hatvan felettieknél ötvennégy hajó indult, hetven felett is voltak még tizenketten, sőt, két nyolcvan feletti kolléga is versenyzett!

Mindenki addig nyújtózkodik, ameddig erővel bírja, tette hozzá mosolyogva Székely Tonó. Őt ismerve egyvalamire mérget veszünk, erővel még sokáig fogja bírni, ezen nem múlik: bringázik, teniszezik, tollasozik, SUP-ozik…

Nem csak a pécsi sportoló muzsikált szenzációsan, a magyar csapat többi tagja is kitett magáért: ennek köszönhetően a Lukáts Ákos (abszolút 9.), Székely Antal (abszolút 4.), Kántor Zsigmond (abszolút 6.) trió is világbajnoki címet ünnepelhetett.

„A saját teljesítményemmel elégedett voltam, hiszen a futamokon negyedik, tizedik, tizenhetedik és tizennyolcadik helyen végeztem, vagyis a száznegyvenöt induló között folyamatosan ott voltam az élbolyban, márpedig egy ilyen versenyen az a legfontosabb, hogy stabilan ott tudjon lenni az ember az elején. Volt még két olyan futam is, amit nem tudtunk befejezni, az egyiken a harmadik, a másikon a hetedik-nyolcadik pozícióban voltam. Nagyon örültem annak, hogy a csapatunk is kiválóan szerepelt a nemzetek közötti versenyben: óriási siker, hogy megnyertük a világbajnokságot, és megelőztük például az angolokat, a hollandokat és a franciákat!”

Néhány hete Csopakon rendezték meg a finn Európa-bajnokságot, amelyen Székely Antal a 13. helyen végzett. A szezonnak természetesen koránt sincs vége számára: „Ha sikerül kijutnom, szeretnék indulni a Garda-tónál az Eb-n, illetve ősszel még ott van a magyar bajnokság is”.