Kiss Virágék hatalmasat küzdöttek a továbbjutásért, pokoli nehéz meccset nyertek meg (Fotó: FIBA)
Címlap Sport Szép volt, lá...
Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sokat kellett erre várni: huszonhat év után került be ismét a legjobb négy közé az Európa-bajnokságon a magyar nőikosárlabda-válogatott. Kiss Virágék elképesztően izgalmas meccset vívtak a csehekkel, a mindent eldöntő dupla 3 másodperccel a vége előtt landolt a gyűrűben!

Mindenki úgy volt vele, mikor, ha nem most?! A csehek ugyanis verhetőnek tűntek, a magyar válogatott pedig lendületben volt a csoportkör sikerei után – vagyis minden mellettünk szólt.

Persze azzal is tisztában volt mindenki, hogy egyetlen meccsen, főleg egy hatalmas téttel bíró negyeddöntőn bármi megtörténhet, simán győzhet az esélytelenebbnek tartott csapat is. Végül nem így történt, de azért tény, hogy a csehek a frászt hozták ránk a mérkőzés végén! Pedig egészen addig minden szépen alakult, Kiss Virágék a második és a harmadik negyed megnyerésével 9 pontos előnyre (48-39) tettek szert az utolsó felvonás előtt. Ez a tíz perc azonban az ellenfélé volt, amely elképesztő szívóssággal dolgozta le hátrányát, hogy aztán éljen a lehetőséggel: miután 60-59-es magyar vezetésnél Kányási mindkét büntetőjét kihagyta, 11 másodperccel a meccs vége előtt Zeithammerova egy duplával fordított (60-61)!

De nem ez volt a slusszpoén! Már csak 5 másodperc volt vissza, amikor úgy tűnt, Studer Ágnes elhagyta a labdát, ám némi videózás után a játékvezetők visszaadták. Ekkor pedig jött Dubei Debora, és egy olyan gyönyörű középtávoli, hogy öröm volt nézni – ezzel a 3 másodperccel a vége előtt bedobott kettessel megnyerte a meccset, s az elődöntőbe vitte a magyar válogatottat!

A Rátgéber Kosárlabda Akadémia növendéke, az NKA Universitas PEAC-tól a nyáron az Euroliga-ezüstérmes török Mersinhez szerződött Kiss Virág 23:50 percet kapott, ezalatt 5 pontot dobott és 6 lepattanót szerzett.

Magyarország–Csehország 62-61 (7-11, 22-11, 19-17, 14-22)

Magyarország: Studer 5/3, Lelik 3/3, Dubei 10/3, Goree 17/3, Kiss V. 5. Csere: Kányási 8/6, Aho 1, Határ 5, Horváth B., Nagy D. 2, Varga A. 6/6. Vezetőedző: Székely Norbert.