Tóth Szilárd vezetésével egyre eredményesebb a pécsi szakosztály – és még mindig lehet fejlődni! (Fotó: Csobán Róbert)
Címlap Sport Tarolnak a pé...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közelmúltban Törökbálinton tartotta meg az idei Magyar Triatlon Díjátadó Gálát az országos szövetség. A PSN Zrt.-Pécsi Sportiskola tarolt, az összetett egyesületi pontversenyben második, a para kategóriában első, az elitben harmadik helyen végzett. Köszönhető mindez az évek óta tartó töretlen fejlődésnek.

A pécsi triatlon nem most futott fel először a csúcsra. Annak idején a Nemes Csaba által vezetett Pécsi Triatlon Klub versenyzői is ragyogó eredményeket értek el, tőle vette át a sportágat a 2006-2007 magasságában Tóth Szilárd, aki most a PSN Zrt.-Pécsi Sportiskola triatlon szakosztályvezetője, vezetőedzője.

– Mi széles tömegbázist akartunk a sportágnak, így gyakorlatilag a nulláról kezdtük a munkát – mesélte a Pécs Aktuálnak Tóth Szilárd. – Közel tíz évvel később már kezdett beérni mindaz, amit tettünk, Bicsák Bence például 2016-ban már harmadik helyen végzett az U23-as világbajnokságon. Kezdtek jönni az eredmények, ami megmutatkozott az egyesületi helyezésekben is: 2016 óta rendszeresen a legjobb hat között voltunk, az elmúlt öt évben pedig már a legjobb háromban, ami jelzi a töretlen fejlődést. Elárulom, azért is hajtok, hogy a közeljövőben megcsípjük az első helyet!

Az eredményeket, a pontokat sokáig az elit kategória versenyzői szállították, az utánpótlás csak a 40. helyen volt országosan. Ám jött egy új edző, Tarnóczi Tamás, akinek a segítségével (továbbá Adrián Dorottya munkájának köszönhetően) a fiatalabbakra is több figyelmet lehetett fordítani, ennek pedig meglett a hatása: az ország 105 egyesülete között most már a 11. helyen áll a rangsorban a pécsi utánpótlás! Ez tényleg látványos javulás.

A 2023-as évben az egyik legszebb pécsi siker az volt, hogy Mocsári Bence személyében immár olyan sportolója van a szakosztálynak, aki eredményeivel (világbajnoki 4. hely, dobogós helyezések Világkupákon) indulási jogot szerzett az idei paralimpiára. Nem mellesleg ismét kiválóan sikerült a Tüskésréten megrendezett országos utánpótlás- és váltóbajnokság, amelyen természetesen a pécsi sikerek sem maradtak el: a házigazdák nyerték meg a váltó ob-t!

– Az idei év természetesen elsősorban az olimpiáról fog szólni. Mocsári a paralimpiára készül, mellette nagy örömünkre ott van Bicsák Bence, aki az olimpiára hangol, jelenleg éppen Spanyolországban. Idén is mi rendezzük majd az országos utánpótlás és váltóbajnokságot, a verseny pedig újabb szintet lép azzal, hogy egyben Olimpiai Reménységek Versenye is lesz, vagyis nemzetközivé válik – fogalmazott Tóth Szilárd, hozzátéve, hogy tervben van egy öt konténerből álló triatlonközpont kialakítása a Tüskésréten, ami a főhadiszállásuk lenne.

A PSN Zrt.-Pécsi Sportiskola egyéni díjazottjai

Év Edzője Para és Felnőtt Kategória Duatlon és Triatlon: Tóth Szilárd.

Év Sportolója Duatlon: Soós Gergő.

Év Parasportolója Duatlon és Triatlon: Mocsári Bence.

További díjazottak: Draxler Alexia, Kiss Viktória, Molnár Bea, Márkus Noel, Rankasz Bora, Zömbik Anna, Maróti Vilmos, dr. Pálinkás Tünde, dr. Thassy Tíra, Tomozi Zsófia, Bicsák Bence, Sárszegi Noémi, Bódis Gréta, Éreth Máté, Fehér Tibor, Halász Jakab, Ziener Zalán, Makkos Szabolcs.

A pécsi edző, Tarnóczi Tamás (középen) az összetett egyesületi rangsor második helyezettjének, vagyis a PSN Zrt.-Pécsi Sportiskolának járó díjjal