Nem kis tettet vittek véghez a serdülő fiúk, hiszen megvédték bajnoki címüket – érthető volt a nagy öröm (Fotó: Nemzeti Kosárlabda Akadémia)
Címlap Sport Történelmi sz...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A 2023/2024-es szezon végén eddig négy országos bajnoki döntőt rendeztek meg a kosárlabda utánpótlásban, ebből hármat megnyert a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia. Az U18-as fiúk és lányok után tegnap a serdülő fiúk ülhettek fel a trónra – megvédték bajnoki címüket (sőt, zsinórban harmadszor lettek elsők)!

Az elmúlt négy napban, csütörtöktől vasárnapig a serdülő fiúk, vagyis az U14-es korosztály országos döntőjét rendezték meg Pécsett, az NKA Arénában. Az ország nyolc legjobb csapata vett részt rajta, többek között itt volt a Budapesti Honvéd, a Körmend, a Vasas korosztály együttese is, vagyis csupa jól csengő név, ám a bajnoki cím ezúttal is a házigazda pécsi srácoké lett. Nem kis dolog ez, hiszen megvédték tavalyi elsőségüket, ráadásul egy kőkemény döntő után ülhettek fel a trónra: 65-63-ra nyertek a Honvéd ellen.

A korosztályos országos döntők közül eddig négyet rendezett meg a szövetség, s mindennél beszédesebbek az eredmények: a Nemzeti Kosárlabda Akadémia nyerte az U18-as fiúk és lányok, valamint az U14-es fiúk versengését is, vagyis négyből három arany Pécsre került. Emellett a negyedik finálét is éremmel zárták a rátgéberesek, hiszen a kadett lányok a harmadik helyen végeztek. Mindez hatalmas bravúr, történelmi szezon előtt áll az NKA, ugyanakkor tegyük hozzá, jól is van ez így: egy nemzeti akadémia feladata éppen az, hogy az ország legtehetségesebb fiataljaival dolgozzon, a legmagasabb szakmai nívót képviselő munkával pedig kihozza belőlük a maximumot. Ha ez megtörténik, nem kérdés, eredménnyel is fog párosulni!

Az már csak hab a tortán, hogy a négyből három döntőt Pécsre delegált a szövetség, ami nyilván annak köszönhető, hogy biztosak voltak a színvonalas szervezésben. Ezzel még nem is zárult le az itteni finálék sora, péntektől a Morgen Ferdinánd Emlékbajnokságnak, vagyis az U20-as döntőnek ad otthont az NKA Aréna, majd az ország legjobb kadett csapatai is itt fognak randevúzni.

NKA Pécs/A–Budapesti Honvéd/A 65-63 (18-17, 17-23, 16-11, 14-12)

Serdülő fiú országos döntő, az 1. helyért. Vezette: Fülöp András, Novák Bence. NKA Pécs/A: Halász 13, Radnóti 9, Csóti 13/3, Szabó-Haklits 3, Farkas. Csere: Hart 11, Szopori 4, Bek 6/3, Rácz 4, Tarkó, Lo Cheikh, Rotter. Vezetőedző: Moosz Milán.

Moosz Milán: – Először is szeretném megköszönni a Rátgéber Akadémia vezetőségének az egész éves támogatást. Nem sok hasonló korosztályú csapat van az országban, vagy akár európai szinten, amely ilyen szintű menedzselésben részesülne. A bajnoki címet nem a mai játékunknak, hanem az egész éves munkánknak köszönhetjük. Nagyon rosszul játszottunk, és így is győzni tudtunk, ez pedig egyértelműen a bődületesen sok munkának tudható be. Rengeteget fejlődtünk az év során egyéni és csapatszinten is, az pedig, hogy öt 2011-es születésű gyermeket is fel tudtunk sorakoztatni egy bajnoki döntőn, maga a szenzáció, és reményekkel teli miatta a jövő is. Gratulálok ellenfelünknek, ők is kiváló munkát végeztek! Hajrá, Akadémia!

A döntő MVP-je: Halász Olivér Robin (NKA Pécs/A).
Az All Star ötös: Halász Olivér Robin (NKA Pécs/A), Csécsei Nándor Béla (Budapesti Honvéd/A), Fárbás Benjámin (DEAC KA U14/A), Makk Milán (Soproni SI KA SKC/A), Szöllősi Máté (Vasas Akadémia/A).