Címlap Baranya VIDEÓN: Csúcs...

VIDEÓN: Csúcsforgalom a kék égbolton – tele volt siklóernyőssel a Szársomlyó

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A közlekedési szabályok náluk is megvannak, így aztán senkinek nem okozott problémát, hogy csúcsforgalom volt a napokban a Szársomlyón: a siklóernyősök kihasználták a szép időt és a jó széljárást. Hogy mennyivel és meddig tudnak repülni, az is kiderül!

Egy laikus számára bizony vészesen festett a helyzet a Szársomlyó környékén: tucatnyi siklóernyős körözött egymástól nem messze. Persze nem történt baleset, mindenki tisztában van a szabályokkal, és mindenki be is tartja azokat.

– Ahogy a közúti közlekedésben, itt is megvannak a kitérési szabályok. Egyébként pedig mindössze 35-50 kilométeres sebességgel tudunk repülni, szóval van idő a kormányzásra – árulta el a Pécs Aktuálnak Prosszer Mihály, az Amatőr Siklórepülők Egyesülete pécsi szakosztályának vezetője.

A sportágnak mintegy 140-en hódolnak Baranyában, ők három egyesületbe tömörülnek: a fentebb említett mellett működik a Skymanpark és a Blue Sky. Mindannyiuk számára nagyon fontos, hogy természetbarát sportágat űznek, értelemszerűen nem használnak semmilyen üzemanyagot.

– Csakis a természet erejére hagyatkozunk: a szélirány és a -sebesség a legfontosabb számunkra. Úgyhogy amint megfelelőek a körülmények, megyünk is repülni! Baranyában két helyen lehet felszállni, a Szársomlyón és a Jakabhegyen. Miután előbbi természetvédelmi terület, maximálva van a létszám, egy nap legfeljebb harminc start engedélyezett, így aztán aki fel akar szállni, annak előtte regisztrálnia kell magát. Aki befér az aznapi létszámba, mehet, aki nem, nem.

És hogy mire képesek ezek a törékenynek tűnő szerkezetek? Nem is gondolnánk!

– Sokan repülnek el innen egészen a Balatonig, de vannak olyanok, akik hazarepülnek Budapestig is. A siklóernyős távrepülés világcsúcsa egyébként 600 kilométer felett van – mesélte Prosszer Mihály, hozzátéve, a magyarok kifejezetten jók és eredményesek ebben a repülési fajtában, és ő maga is részt vett a 2014-es világbajnokságon a magyar csapat tagjaként.

Aki kedvet érez hozzá, és persze kellően bátor, van rá lehetőség, hogy kipróbálja ezt a nem mindennapi sportágat. Hatalmas élmény végigrepülni Pécs felett, megkerülni a TV-tornyot, vagy éppen felülről gyönyörködni a Balatonban!