Címlap Szórakozás Betiltották a...
Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eddig a dohányzók mekkája volt Boszinia-Hercegovina, ahol bárhol hódolhattak szenvedélyüknek és függőségüknek, kávézókban, benzinkutakon és még a tömegközlekedési járműveken is. Sok pécsi a tengerpartra is erre utazott, hogy egy kicsit nosztalgiázzon. Júniustól minden zárt helyről kitiltották a dohányosokat, sőt még az autókból is, ha ott kiskorú is utazik.

Aki járt már Bosznia-Hercegovinában az tudja, hogy minden étteremben, kávézóban és benzinkútnál szó szerint vágni lehet a füstöt. Gyakori látvány, hogy a busz- és villamossofőrök is gond nélkül füstölnek munka közben. Na ennek most vége, legalábbis a törvényhozók így szeretnék. Nehéz lesz betartatni törvényt, mert a balkáni népek makacsok, ragaszkodnak a hagyományaikhoz. Ezért komoly a büntetés összege, alsó határa 20 ezer, felső határa 5,5 millió forintnyi nosnyák márka. Pécsről egy dalmáciai utazásnál kézenfekvő, hogy Bosznia-Hercegovinán át utazunk, Dubrovnik Pécstől így csak 600 km, ha autópályán körbe megyünk akkor 850 km, ami nem elhanyagolható különbség. Mostantól a nemdohányzók és a kisgyermekes utazók fellélegezhetnek, nyugodtan beülhetnek kávézni és ebédelni.

Kávé és cigaretta – hagyományos kávézó a sarajavói bazárban

A vendéglősök kissé idegesek, mert mostantól ki kell függeszteni a dohányozni tilos táblát és tilos hamutartókat kihelyezni. A tilalom a cigarettán kívül vonatkozik a népszerű vízipipára, az elektronikus cigarettára és gyógynövényes dohányzási termékre is. A tilalom alól kivételt képez a rágódohány és a tubák fogyasztása.

A felmérések szerint Bosznia-Hercegovinában a felnőtt lakosság 37,6 százaléka, a gyerekek 14 százaléka cigarettázik. A dohánypiac rendezetlen, bárki bárhol árulhat dohányterméket. A piacokon és az utcasarkokon is találkozhatunk alkalmi árusokkal, akik vagy csempészcigit vagy otthoni, saját maga által töltött cigarettát árul műanyag zacskóban.

Szabad a vásár – cigiárusok a piacon