Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

17 milliárdból építenék újjá az egykori orfűi strandot; de komolyan felturbóznák a tó körüli sétányt is azok az új befektetők, akik tavaly megvásárolták – egy fővárosi ingatlannal együtt – az egész területet. Először csak eladni akarták, végül szerelem lett első látásra, nem is akármilyen - hangzott el a hétfői sajtótájékoztatón.

Szerelem első látásra

Nagy nehezen kelt el az igencsak lerobbant – két éve üresen álló – orfűi akvapark területe tavaly – írta meg elsőként a Pécs Aktuál. Mint azt most megtudtuk, az új tulajdonosok: a Victoria Ingatlanhasznosító Kft. és a Carion Holding Zrt. (amely egy több cégből álló konzorcium) egy fővárosi ingatlannal együtt vásárolták meg a területet, de először szabadulni akartak Orfűtől. Azt ugyanis nem akarták, csak benne volt a „csomagban”, amelyet megvettek. Végül azonban mégis rábeszélték őket, hogy nézzék meg, miért is fizettek. Így kikeresték a térképről Orfűt, beállították a GPS-t az autóban, és elindultak. Majd, amikor megérkeztek a Mecsek völgyében fekvő faluba, egyből beleszerettek a látványba, na és persze a lehetőségbe, amelyet rejt a térség.

A szerelem azóta is tart, sőt lángol! Az eladásra szánt mostohatelekből fő program lett:

elképesztően nagyszabású fejlesztési tervet állítottak össze, ami nem csak a befektetőknek, de a település egészének is megéri, a látogatókról már nem is beszélve. A befektetők célja ugyanis az, hogy egész évben – akár családi – kikapcsolódásra alkalmas legyen Orfű, ne csak nyáron varázsolja el a látogatókat!

Hasonlóan a ’80-as, ’90-es évekhez, amikor kvázi üdülőközpontként üzemelt a település az év felében, és tele volt külföldi – többnyire holland és német – turistákkal, diákokkal.

Mindezek miatt három részből álló tervet dolgoztak ki, amelyek egymásra épülnek, hogy végül egy komplex élményparkká álljanak össze, amely új szintre emelheti a teljes falut is vonzereje miatt.

Modern akvapark

Amint azt a Pécs Aktuál megtudta, a beruházók leradíroznák a régi strandot, és teljesen újjáépítenék majd az élményfürdőt, amely össze fog érni a tóval is, amely régóta vágya volt már a fürdőzőknek.

Az elképzelés szerint lenne egy élménymedence, víz alatti fekvő pihenőfelületekkel, beépített zuhanyokkal és sodrófolyosóval. A gyerekeknek legalább két kisebb medencét alakítanának ki, csúszdákkal, beépített játékokkal, árnyékolókkal védve. A „gyerekbirodalom” része lesz egy szárazföldi játszótér is vízi elemekkel, trambulinnal, mászókákkal, kültéri játszóházzal.

A tó vizére felfújható gumi játékvilágot, légvárakat, úszó élménypontokat is telepítenének majd, a parton napozó-pihenő stégek, medencevilág, csúszdák és gyermekkilátó épülnek.

Az akvapark 18 ezer négyzetméteren áll majd!

Wellnessközpont télen is

A szabadtéri komplexum mellett épülne egy wellnessközpont is. Ennek lenne kültéri és beltéri része és szeretnék összekapcsolni az épülő szállodával is.

A wellnessrészleg a tó vizén úszó szaunákkal, napozó-, illetve jógastégekkel, pihenő- és meditációs pontokkal rendelkezne.

Masszázs, illetve szaunavilág, szabadtéri fürdők, merülők, dézsák és egy fedett úszómedence adják akár a téli kikapcsolódás szerelmeseinek is a felüdülés lehetőségét – tudtuk meg.

A wellnessközpont területe nyáron alapvetően strandként üzemelhet, kiegészülve a hozzá közvetlenül csatlakozó akvapark funkcióival.

Mindez 13 ezer négyzetmétert jelent majd,

és természetesen épül hozzá étterem, terasz, büfé is, és persze szociális blokkok is.

Mini Svájc: láthatatlan szálloda és chill

A 34 ezer négyzetméteres területen egy tájba simuló, a zöldépítészet minden kifinomult jegyét magán hordozó, élő növényekkel benőtt, zöldteraszos kialakítású, 7000 négyzetméteres szállodát is szeretnének építeni, amely „láthatatlanul” illeszkedne majd a mostani tájba. Ebben 110 szoba lesz, teraszokkal, de 20 „intim” apartmanház is épülne emellé.

A hotelben helyet kap majd egy konferencia- és rendezvényterem is, de egy komoly „szórakoztatóegysége” is lenne, medencével.

A 20 különálló apartmanházat is „elrejtenék”, ezek a tervek szerint beékelődnek majd a domboldalba; sokkal privátabb kikapcsolódást és pihenést jelentve, mint a szálloda.

Örül az önkormányzat

Az egykori strand teljes újragondolását  és újjáépítését az önkormányzattal egyeztetve alakították ki a tulajdonosok, ez illeszkedik a falu terveihez is – tudtuk meg.

A beruházók felturbóznák a tó körüli sétányt is új, játékos elemekkel, de miniparkokat, ligeteket is ki szeretnének alakítani majd,

ahol lehet sétálni, ücsörögni vagy éppen bringázni.

Mivel közös a cél, beszállhat az állam is

Egy ekkora léptékű fejlesztés – nem csak a megtérülés miatt – mindig kockázatos, különösen akkor, ha csak önmagában áll. Az állam azonban beszállhat eme turisztikai komplexum létrehozásába.

– Két éve dolgozunk a régió összefüggő, egymást erősítő gazdaságfejlesztési tervén. Olyan gyakorlati gazdaságfejlesztési koncepciót dolgoztunk ki és adtunk le a kormányzat részére, amely egységben nézi a régiót (Somogy, Tolna és Baranya megyéket), és ahol a települések nem egymás ellenfelei, hanem szövetségesei. A munka során szorosan egyeztetettünk a helyi önkormányzatokkal, gazdasági és intézményi szereplőkkel is – közölte Mikes Éva.

A Dél-dunántúli Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa azt mondta a sajtótájékoztatón, mivel a beruházó meggyőző és szakszerű üzleti tervet állított össze, a kormányzat célja pedig összeegyeztethető az orfűi tervekkel tágabb területi összefüggésekben is, ezért lehetséges, hogy az állam is támogatni fogja annak megépítését – hasonlóan például a különféle gyárberuházásokhoz.  

Örülünk annak, ha együtt tudunk működni olyan komoly magánbefektetőkkel, akiknek fejlesztési elképzelései találkoznak a mieinkkel, vagyis a régió gazdaságfejlesztési programjával. Ez win-win helyzet: nemcsak az adott település, annak lakói, a szomszédos települések, vagy a befektető nyerhet rajta, hanem az állam is, hiszen megoszthatjuk az erőforrásainkat egy közös cél érdekében

– magyarázta Mikes Éva, aki hozzátette: a Magyar Turisztikai Ügynökség is látja a lehetőséget az orfűi turisztikai fejlesztésben, így már idén megindulhatnak a tárgyalások is a konkrét állami támogatásról.

Minőségi turizmus felé mozdulhat el Orfű

Most egy olyan lehetőség előtt állunk, ami tényleg a minőségi turizmus felé visz minket. Bár a tömegturizmus megfigyelhető a faluban, a táj értékének fenntartása, a kevesebb látogatószám a minőség felé viheti a települést. Hosszú távú fenntartása is ezt a fejlesztést kívánja meg – közölte Füziné Kajdy Zita, Orfű polgármestere, aki üdvözölte a turisztikai beruházás tervét.

Hoppál Péter (Fidesz), a térség országgyűlés képviselője szerint Orfű és Baranya fejlődésének az Orbán-kormány a garanciája és a motorja; ez szerinte látszik abból is, hogy az elmúlt időszakban 100 milliárdot meghaladó fejlesztési pénz érkezett Pécsre. 

– Minden olyan fejlesztést támogatok, amely új munkahelyeket, biztos megélhetést, nyugodt, békés életet és kiszámítható környezetet jelent az ott élőknek azért, hogy jobban élhessenek, gyarapodni tudjanak – tette hozzá Hoppál Péter, aki szerint „nagyszerű együttállás”, hogy az orfűi fejlesztésben minden fél – befektető, önkormányzat, kormány – egyetért és közösek a célok. Emiatt biztos benne, hogy ez az együttállás jelentősen felgyorsíthatja a tárgyalásokat és majd a szükséges döntéseket is, hogy mielőbb elindulhasson a komplexum építése Orfűn.