Címlap Szórakozás Kész vége, me...

Kész vége, meg vagyunk mentve! Újra lehet tangózni Pécsett, ha rábólint a közgyűlés

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Végre egy igazán fontos ügyben tud döntést hozni az új városvezetés, vagyis a közgyűlés; talán ez lesz Péterffy Attiláék hivatalba lépésének - vagyis lassan az elmúlt két évnek - a csúcspontja. Újra szabad lehet ugyanis a TANGÓ e.r.o.t.i.k.u.s.a.n, amit 1922-ben betiltottak a városban - állítólag.

A Kulturális Bizottság vonatkozó előterjesztéséből kiderül, hogy

“Pécs városa népszerűsíteni kívánja a világon mindenütt táncolt tangót, és egyben gazdagítaná az amúgy is színes helyi kulturális palettát, ezért szándékát szeretné kifejezni, hogy a jövőben ismételten korlátozásoktól mentesen, bárki, bármikor gyakorolhassa azt”.

Hát, ki ne értene ezzel egyet?

Szomorú és máig fájó tény, hogy Pécsett a farsangi szezon után, 1922. március közepén a Rendőrkapitányság betiltotta a tangót, a shimmyt, a one steppet, a two steppet és a foxtrottot – részletezi az önkormányzat dokumentuma. A hivatalos indoklás szerint ezek a táncok „sértik az ízlést, a közerkölcsöt, mert az erotikát szolgálják és nem a szórakozást” – emlékezik meg a prűd döntésről a Dunántúl 1922. március 14-i száma. Ez a magyarázat nem volt újkeletű, a tánc és az erotika összekapcsolásának régi gyökerei vannak – szögezi le az előterjesztés, majd sorolja a példákat is.

Félsiker

A pécsi tánctanárok egzisztenciális okokból azonban akkor fellebbeztek a rendelet ellen. Arra hivatkoztak, hogy a régi táncokat mindenki ismeri, azokat nem szükséges tanítani, de különösen azt nehezményezték, hogy ez a tiltás csupán Pécset érinti. A kerületi kapitányság áprilisban elutasította a fellebbezést, az ügy végül a Belügyminisztérium elé került, majd egészen szeptemberig elhúzódott, amikor is a Magyar Tánctanítók Országos Egyesülete (MTOE) Budapesten megállapodott abban, hogy az országban egységesen, erotikamentesen tanítják a modern táncokat. Végül egy bemutató keretében mutatták be elképzeléseiket, amelyen részt vett mind a belügyminiszter, mind a polgármesterek – részletezi az önkormányzati előterjesztés Vámos Eszter Magyar Történelem című könyve alapján.

A következő téli szezonban a tánctanárok ismét oktathatták Pécsett is a shimmyt és a többi modern táncot, de csupán letompítva, az országos standardnak megfelelően – állapítja meg a bizottság előterjesztése.

Na, ennek lehet egyszer és mindenkorra vége:

újra lehet erotikusan is tangózni Pécsett, ha szeptember 14-én a bizottság, majd a közgyűlés is rábólint erre a fontos és nemes ügyre.

Nincs sok idő azonban a lamentálgatásra, mert kiderült a nagy sietség oka is. A “‘szabad a tánc’ aktuális mozzanataként az önkormányzat már felvette a kapcsolatot az argentin nagykövettel, aki jelenlétével megtiszteli a Pécsi Tangó Ünnepet, mely a szándéknyilatkozat meghozatala után, 2021. szeptember 16. és 23. között kerül megrendezésre a Széchenyi téren” – részletezi a szakmai anyag.

Szerkesztőségi megjegyzés

A Pécs Aktuál szerkesztősége kollektíve támogatja és egyetért az erotikus tangó pécsi újjáélesztésével: le a prüdériával!