Apollónia

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Különleges, hétemeletes acélkilátó épült a Zengőn!

/

A Zengőn álló új, hétemeletes és 22 méter magas kilátóból tiszta időben akár a Badacsonyt, a Drávát kísérő ártéri erdőket és a horvátországi Papuk-hegységet is láthatjuk - számol be az érdekességről a csodalatosmagyarorszag.hu.

Hirdetés

Az új, acélszerkezetű kilátó minden egyes szintje 3 méteres, így az épület teljes magassága eléri a 22 métert, ami 4 méterrel több, mint a korábbi geodéziai torony, így magasodik a lombkoronaszint fölé, páratlan körpanorámát nyújtva a kirándulóknak.

A Zengőn található geodéziai mérőtorony nyilvános használatát eredetileg tiltották, aztán az építést követő évben a turisták előtt is megnyitották. A torony használatát azonban 2010-től életveszélyre hivatkozó felirat tiltotta, ezért eddig rejtve maradt a hegy csúcsáról elénk táruló csodálatos kilátás.

Az egész Dél-Dunántúl legmagasabb pontjáról jól láthatók a Mecsek gerincének csúcsai, valamint dél felé a Szársomlyó és Tenkes-hegy, kelet felé a Mórágyi gránitrög hullámos háta.

A lap úgy tudja, hogy Pécsvárad és a megyei önkormányzat 162,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Zengő-hegy ökoturisztikai célú fejlesztésére, ennek köszönhetően épült az új kilátó a 682 méteres csúcson.

Az érintett terület a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet részét képezi, ezen túl Natura 2000 terület, valamint fokozottan védett régészeti lelőhely. Olyan kilátó építményt terveztek létrehozni, ami több turista egyidejű tartózkodása esetén is megfelelő biztonságot nyújt, továbbá az építmény tájba illesztésével egyidejűleg kiemelkedő esztétikai élményt is jelent az ide látogatóknak.

Hirdetés

Frissítve
Előző sztori

Tiltakozik a "lisztező" művész is - Felesleges vita lángolhat fel újra Pécsett egy szobor miatt

Következő sztori

Kertvárosiak figyelem, forgalomkorlátozások lesznek a Nagy Imre úti fejlesztés miatt!

Legutóbbiak innen: Közélet