Klára

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Tiltakozik a “lisztező” művész is – Felesleges vita lángolhat fel újra Pécsett egy szobor miatt

/
Kezdés

Hirdetés

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A költőt ábrázoló "szelfi-szobor" a város főutcájában ücsörög, a túristák és a gyerekek legnagyobb örömére, akik rendszeresen ülnek oda a Weöres Sándor mellé egy "közös" fotóra. Most elvihetik onnan, mert a városvezetés szerint jobb helyen lenne a Flórián téren. A szobor és a készítő művész ellen látványosan tiltakozott egy közismert, kormányellenes pécsi szobrász még évekkel ezelőtt, aki liszttel is leöntötte az avatáskor a művet. Vélhetően politikai döntés született a szoborról, ráadásul felesleges is. UPDATE: Még az is tiltakozik a szobor elmozdítása ellen, aki leszórta liszttel. 

Hirdetés

2014-ben állították fel Kligl Sándor szobrászművész alkotását a Király utca elején.

A Weöres Sándort ábrázoló alkotást és készítőjét is gagyinak és dilettánsnak minősítette a “szakma” egy része, akik szerint a művész pedig “kurzus szobrász”. Tehát politikai vita zajlott Pécsett a szobor felállításakor,

még liszttel is leöntötte egy közismert, kormányellenes művész-aktivista az alkotást, aki szinte az összes kormány ellen tiltakozó demonstráción ott van, ott volt.

Kligl Sándor takarítja a lisztet szobráról. Fotó: PécsMa

Mit akar a városvezetés 6 évvel később?

Most, hat évvel később jutott eszébe a városvezetésnek, hogy eltávolítaná a szobrot a sétálóutcából, mert annak szerintük jobb helye lenne a Flórián téren, az ottani kisvendéglő előtt.

Weöres Sándor szobra azonban igen közkedvelt lett, turisták és pécsiek is szelfiznek “vele”.

Tehát lehet ugyan, hogy “szakmailag” valamiféle sztenderded sért az alkotás, vagy akár “gagyi”, de erről mit sem tudnak a turisták és a pécsiek: egyszerűen csak kedvelik és kész.

Kligl Sándort levélben értesítette Bognár Szilvia, kultúráért felelős alpolgármester, hogy a szobrát áthelyznék, ehhez azonban a művész nem járult hozzá, hiszen ott szinte senki nem látná majd. Ez persze semmit nem jelent, a városnak joga van elszállítani onnan az alkotást.

Az ügy elérte az ellenzék ingerküszöbét is. A fidesz frakcióvezetője, Csizmadia Péter nyílt levelet írt az alpolgármesternek, mert szerinte “mondvacsinált indokból száműzné” a szobrot “egy kieső tér vendéglője elé” a városvezetés.

“Ezt a stílusában Pécsett egyedülálló és hagyományt teremtő köztéri műalkotást már a tervezésétől kezdődően nemtelen támadások érték. A felavatását követően pedig, ép ésszel máig fel nem dolgozható motivációktól vezérelve meggyalázták.

Évek teltek el aztán, a vihar elcsendesedett, a szobor “megpihent” jelenlegi helyén és a pécsiek valamint a városunkba látogató vendégek által kedvelt kuriózumként díszíti azóta is szeretett városunk emblematikus pontját, tisztelegve az ikonikus pécsi költő, műfordító előtt” – írja Csizmadia. Szerinte azonban ebben az ügyben nem csak egy szoborról van szó.

Értelmetlen hangzavar

“Nem csak egy szobor védelmében írom soraimat. A mai egy bizonyos tekintetben “fordított világ” a maga sokszor értelmetlen hangzavarával együtt. Annak reményével fordulok Hozzád, hogy megkérjelek, állj ellen annak a nyomásnak, amelyet olyanok helyeznek most a válladra, akik még Weöres Sándor tintaitatóinak sem lennének alkalmasak.

Hitviták és egyéni sérelmek ápolása helyett remélem, hogy felelős városvezetőként a józan többség akaratát kívánod képviselni ebben a méltatlan ügyben” – fogalmaz a frakcióvezető.

Az avatás pillanata 2014-ben…
… majd a leöntés pillanata, ugyanakkor.

Politikai döntés?

Szinte biztosnak tűnik, hogy politikai döntés a szobor eltávolítása, mostanában ugyanis “nagy divat” lett szobrokat ledönteni, szétverni, vélhetően ezt a “trendet” használná ki a városvezetés is. Egy 6 éve zavartalanul “üzemelő” szobor áthelyezésére más ésszeszrű ok nem igen van, a hivatalos indoklás egyébként az – a művész szerint, hogy a Flórián téri kisvendéglőbe többet járt Weöres Sándor, mint a Király utcaiba.

UPDATE: A liszttel tiltakozó művész sem ért egyet a szobor eltávolításával

Az, hogy tiltakozom egy szobor állítása ellen, még nem jelenti azt, hogy egyetértek az eltávolításával. Egy helytelen döntést nem lehet egy másik helytelen döntéssel helyrehozni. (…) Minden egyes ilyen döntés üzenetértékű.

Ha ma eltávolítanak egy rossz szobrot, akkor holnap elvihetnek egy közepes minőségűt és holnapután likvidálhatnak egy kiváló alkotást. A szobrok ártatlanok, az alkotói folyamat pedig nem demokratikus kérdés. Az pedig, hogy tiltakoztam a szobor felállítása ellen, nem jelenti azt, hogy egyetértek az eltávolításával”

nyilatkozta a Hírklikknek a pécsi művész.

(Cikkünk előző verziójában azt írtuk, hogy “kormányt gyűlölő” pécsi szobrász akciózott anno a szobor avatásakor. Ezt a jelzőt most visszavontuk, mert csak közvetett forrásból származott, és bár az érintett művész közismert kormányellenes tüntető, és demonstrációk állandó szereplője volt; ez nem jelenti azt, hogy “gyűlölné a kormányt”. Elnézést kérünk tőle!)

Megosztás itt: facebook
Ajánlom a Facebookon
Előző sztori

Július közepén dönt a kormány a nagyrendezvényekről

Következő sztori

Különleges, hétemeletes acélkilátó épült a Zengőn!

Legutóbbiak innen: Balhé

bool(false)