Libegő és bányászati múzeum a TV-toronyban: ezeket az ötleteket díjazta az önkormányzat

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem volt szűkkeblű az önkormányzat, ugyanis "több ponton ironizáló" és a keretnél jelentősen drágább ötletért is fizetett az önkormányzat. Nem is keveset!

Mint azt a Pécs Aktuál megírta már, három tucat ötlet érkezett a TV-torony környékének újragondolására és a 35 ötlettervből három olyan koncepcióterv készül majd, amelyek már formai és tartalmi szempontból is megfelelnek a pályázatnak. 

A beérkezett ötleteket a zsűri “szakmai szempontrendszer alapján 2020. október 14-én tartott ülésén véleményezte és kiválasztotta azt az 5 pályamunkát, amelyek 100.000 forintdíjazásban részesülnek” – tudtuk meg az önkormányzattól.

Bányászati múzeum

Az MÖ-003-as kódszámú pályázat interaktív bányászati múzeumot javasol kialakítani az épületben, s egyúttal javaslatot is ad a múzeum berendezésére és programjára. A zsűri felismerve az egykori bányászati kultúra bemutatásának fontosságát Pécs városában, értékesnek tartja a javaslatot, ezért díjazta az ötletet – közölték.

Kültéri öltözők, automaták

Az MÖ-012-es kódszámú, funkcionális szemléletű pályázat nemzetközi kitekintésre hivatkozva a Misina körül kirándulni, sportolni, rekreálódni vágyók kényelmét szolgálja ki fixen telepített öltözőszekrényekkel, értékmegőrzőkkel, étel/ital automatákkal. A vandálbiztos, időjárásálló kiszolgáló bútorok kihelyezése, azok állandó személyzet nélküli (vagy kis létszámmal való) működtetése hiánypótló, a megoldási javaslat figyelemre méltó. A zsűri külön értékelte a smart megoldások feltűnését – közölték.

Bringás központ

Az MÖ-018-as pályamunka a mecseki kerékpározás népszerűsítésére, az ahhoz kapcsolódó ösvények kialakítására, kiszolgáló egységek (kölcsönzés, büfé) létrehozására tesz javaslatot. Az ajánlott program egy komplex Mecsekoldali fejlesztés részeként, de önállóan működtethető elemként is értékelhető. Erénye, hogy a rendelkezésre álló összeg bármekkora részével is eredmény érhető el.

Piknikpark

Az MÖ-021-es kódszámú pályázat egy „Intermodális Csomópont és Piknikpark” víziójára épül. A Misinára látogatók többféle közlekedési eszközzel érik el a helyszínt, majd gyalogtúrára, szánkóra, sílécre, kerékpárra váltanak. A Piknikpark társaságok, családok találkozási, pihenési pontja is lehet, míg a meglévő épületet vertikálisan szakaszolja – a kényelmi, egyre igényesebb szolgáltatások a védettebb, felsőbb szinteken jelennek meg. A javaslat részei akadálymentes mosdók, pelenkázó, ivókút, palackfeltöltő állomás, mosogató, önkiszolgáló kerékpárszervíz, kutyamosó, készüléktöltő állomás, wifi, napozóterasz, jóga, masszázs, drinkbár, az épületen kívül pedig elektromos töltési lehetőséget nyújtó parkolóhelyek, intelligens kerékpártárolók, okos buszmegálló.

Libegő

Az MÖ-026-os kódszámú pályamunka több ponton ironizáló és a valós financiális kötöttségekre is rávilágít – közölte az önkormányzat.

Érdekes eleme, hogy bár a felvázolt vízió megvalósítása jóval többe kerül, mint az előirányzott forrás, összességében egy józan, logikus programot fektet le, kecsegtető lehetőségekkel

– közölték, bármit is jelentsen ez.

A tematikus játszótér ötletére több pályamunka is felhívta a figyelmet, de ez a pályázat komplexitásával kiemelkedik közülük, a libegő ötlete pedig külön értéke a munkának – vélték, ezért adtak érte 100 ezer forintot.

SZAVAZÁS

Melyik a legjobb ötlet?

Előző sztori

Újabb 5,7 milliárdot kapott Pécs a kormánytól

Következő sztori

Jelentősen drágul az Ebay, Amazon, Wish és társai nyártól: ÁFA-t kell majd fizetni