Címlap Egyetem Újabb 5,7 mil...

Újabb 5,7 milliárdot kapott Pécs a kormánytól

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ezúttal a PTE-hez érkezik a pénz a Modern Városok Programban, de egész Pécs nyerhet rajta. Mutatjuk, hogy miért. 

A legfrisebb Magyar Közlönyből lehet tudni, hogy újabb milliárdos támogatást kapott Pécs. Ezúttal 5,7 milliárd forint érkezik az egyetemhez a már folyó Modern Városok Programban.

A pénz három részletben jön, mégpedig így:

Vagyis még idén 2,7 milliárd, 2021-ben 2,5 milliárd és 2022-ben további 533 millió forint folyik be az egyetem kasszájába.

Páva Zsolt „átengedte” a pénz felét

Az előző városvezetés több tízmilliárdos összeget engedett át a Pécsi Tudományegyetemnek a kormány finanszírozásában, hazai költségvetésből megvalósuló Modern Városok Programban. Vagyis a városnak járó támogatást megosztotta a PTE-vel. Elsősorban azért tette ezt a városvezetés korábban, mert közös cél az egyetemmel az, hogy

még több külföldi diák tanulhasson Pécsett. Ez ugyanis a városban közvetlenül és helyben megjelenő pénzt jelent, mégpedig nem is keveset: egyes számítások szerint akár éves szinten 8 milliárdot is elkölthetnek a városban a külföldi hallgatók.

Viszont ugyanez pénzt jelent az egyetemnek is tandíj és egyéb bevételek formájában.

Az egyetemen folyó Modern Városok Programról készült egy rövid tájékoztató filmecske, de a programnak van saját honlapja is, ahonnan némi információhoz lehet jutni.