Címlap Gazdaság Jelentősen dr...

Jelentősen drágul az Ebay, Amazon, Wish és társai nyártól: ÁFA-t kell majd fizetni

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jövő nyártól már nem lehet áfamentesen vásárolni Kínából - vette észre az Index. 22 euró alatt nem, de fölötte jön a 27%. 

Ha egy mezítlábas állampolgár unión kívülről, praktikusan Kínából rendel bizonyos érték alatt valamilyen árut, nem kell áfát fizessen. Ez a bizonyos érték 22 euró. Vagyis a műanyag kacatok, leértékelt áruk és bizonytalan célra használható kütyük esetében nem kell bonyolult áfaügyintézést végrehajtani, és értelemszerűen az áfát nem is kell megfizetni – írja a lap.

Az áfamentes import engedélyezésének oka az, hogy bizonyos összeg alatt egyszerűen nem éri meg ezzel foglalkozni. Minden egyes csomag újabb és újabb ügy a hatóság számára, újabb dokumentum, pluszadminisztráció, mindez fillérekért. A szabályok kijátszása így nem lehetetlen feladat, hiszen az uniót elárasztják a csomagok, a hatóságok pedig csak szúrópróba-szerűen tudják ellenőrizni, hogy a csomagokban valóban az és olyan értékben rejtőzik-e, mint ami a csomagolásra van írva. 

Ennek vet véget jövő nyáron az a szabályozás, amely

egyrészt minden importot áfakötelessé tesz, másrészt az áfa hatálya alá vonja az online piactereket, vagyis a felületeket, ahol a biznisz zajlik

Ilyen platform az Ebay, az Amazon, a Wish és a többi hasonló portál – figyelmeztet a lap. Ezek pillanatnyilag nem vesznek részt az adásvételben, csak egy felületet nyújtanak az ügylet létrejöttéhez. A vásárlás a kínai eladó és az uniós vevő között jön létre, a platformnak – jelenleg – semmi köze az egészhez.

A JÁRVÁNYHELYZET MIATT KÉSLELTETVE, NEM JANUÁRTÓL, HANEM CSAK JÚLIUSTÓL LÉP ÉLETBE A SZABÁLY, MISZERINT AZ EFFÉLE ADÁSVÉTELEKNÉL A PIACTÉR IS RÉSZT VESZ AZ ÜGYLETBEN MINT KÖZVETÍTŐ

– mondta az Indexnek Farkas Gábor, a PWC Magyarország közvetett adózási csoportjának igazgatója.

Közvetítőként pedig – bizonyos feltételek fennállása estén –, mint aki először találkozik az importált áruval, köteles lesz az áfát bevallani. A gyakorlatban ez úgy fog kinézni, hogy a vevő az adott platformtól kapja meg a terméket áfával növelt áron, az áfát pedig a cég befizeti a költségvetésbe. Cégek esetében más szabályok irányadóak, hiszen ez esetben a vevő maga is áfaalany, így bizonyos feltételek fennállása esetén az előzetesen felszámított adót levonhatja.

Ez azt jelenti, hogy a kínai rendelések drágábbak lesznek. Ha csak az áfát számoljuk fel rá, akkor Magyarországon 27 százalékkal – minden tagállamban annyival, amennyi az áfa kulcsa. Ha egyéb veszteségeket is számba veszünk, akkor még többel.

A DÖNTÉS HÁTTERÉBEN NEMCSAK AZ ÁLL, HOGY AZ ELKÖVETETT ÁFACSALÁSOKAT MEGSZÜNTESSE AZ UNIÓ, HANEM AZ IS, HOGY BEÉPÍTSENEK A RENDSZERBE VALAMILYEN VERSENYKIEGYENLÍTŐ ELEMET IS. 

(via Index.hu)