Címlap Szórakozás Na! Ez már tr...

Na! Ez már trailernek néz ki, végre – Itt az Aranybulla előzetese!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az egyik legnagyobb hazai filmes meglepetés lehet az Aranybulla, amelyből televíziós sorozat, majd később egész estés film is születik. Most elkészült az előzetese, amelyet az alkotók az Index rendelkezésére bocsájtottak.

Az Index nemrégiben interjút készített Kriskó Lászlóval, az Aranybulla című televíziós sorozat rendezőjével és egyik producerével, aki elmondta: a televíziós dokumentumsorozatban lesznek filmes részletek, de mellette történészek és szakértők segítségével mesélik el a kort. A film 40-50 évet ölel fel III. Béla halálától (1196) a muhi csatáig (1241), és reményeik szerint ebből nemcsak egy négyrészes dramatikus anyag fog kijönni, hanem

egy egész estés moziverzió is, amelyben nincsenek már benne a történészek,

hanem összerakják a sztorit egy egybefüggő történetté.

A film költségvetése egymilliárd forint fölött lesz.

Az idősebb II. Andrást Trill Zsolt, a fiatal királyt Veréb Tamás, Gertrúdot Törőcsik Franciska, János érseket Rátóti Zoltán alakítja, a teuton lovagok vezére Fenyő Iván, az öreg keresztes László Zsolt. A rendező Kriskó László, az operatőr Csincsi Zoltán, a producerek Rákay Philip, Csincsi Zoltán, Hábermann Jenő és Kriskó László. A sorozatot decemberben szeretnék bemutatni: tárgyalások folynak arról, hogy a Duna Televízióval egy időben egy kereskedelmi csatorna is leadja.

A moziverzió pedig jövő tavaszra készülne el.

Kriskó László úgy véli – írja az Index -, hogy a magyar középkor legdicsőbb korszaka az Árpád-házi királyok uralkodása, amikor Magyarország Európa egyik legnagyobb, leggazdagabb vezető hatalma volt, de a filmben megismerjük királyaink emberi odalát, együtt éljük át velük dilemmáikat, kudarcaikat, dicsőségeiket.

„A II. Andrásról és koráról készülő film hiánypótló: magyar filmen eddig nem látott középkor tárul a szemünk elé nagyszerű, hiteles jelmezekkel, díszletekkel, kellékekkel, kiváló színészi alakításokkal. Reményeink szerint az Aranybulla az egyik legnagyobb hazai filmes meglepetés lesz.”

Ez az egymilliárdos gyártási költség soknak tűnhet magyar viszonyok között, de nem az. Lesz olyan film ugyanis – szintén Rákay Philiphez kapcsolódóan -, amely ennek a sokszorosába fog kerülni. Erről itt írtunk bővebben: