Címlap Szórakozás Startol a Zso...

Startol a Zsolnay Fényfesztivál, hasznos tudnivalók egy helyen!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csütörtök este, egész pontosan 21 óra 30 perckor indul Pécsett az év legragyogóbb eseménye, a Zsolnay Fényfesztivál! Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, amelyek segítik a szórakozást!

Időpontok:

A fesztivál programjai július 7-én 21.30-tól indulnak. A Fény Útja állomásai ekkor kapcsolódnak fel először, ám a Székesegyház homlokzatán a Fényfestőverseny csak pénteken kezdődik. Új helyszínek is lesznek: a Jakováli Hasszán pasa dzsámija, az új Pécsi Vásárcsarnok, és az Árkád parkjának játszótere, ami UV színekben fog pompázni.

Délelőttönként a Zsolnay Kulturális Negyed kínál programokat, a belvárosi események 15 órától indulnak.

Játszóházak és nemzetközi utcaművészeti programok várják az érdeklődőket, valamint nem érdemes kihagyni a Fénybütyköldét sem a Művészetek és Irodalom házában, ami 17.00-től ingyenesen látogatható. Szombaton és vasárnap az Apolló Mozi ad helyet 3 különleges audiovizuális koncertnek, szakmai beszélgetéseknek. Este 20.00 után indulnak be a csatlakozó zenei helyszínek. A tűzshow-k idei helyszíne a Múzeumigazgatóság épületének udvara a Káptalan utcában.

A fényeket 21:30-kor kapcsolják be és egészen éjjel 1 óráig világítanak majd

A Székesegyháznál a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny látható: péntek, szombat 21.30-tól 30 percenként ismétlődve 00.00-ig. Vasárnap: 20.30-kor versenyalkotások vetítése, 21.00-kor eredményhirdetés és díjátadás, 22.00-től a korábbi évek díjnyertes alkotásainak vetítése látható.

Gyakrabban közlekednek a Tüke Busz Zrt. egyes járatai

A Zsolnay Fényfesztivál várhatóan ebben az évben is érdeklődők sokaságát vonzza majd a pécsi belvárosba. A Tüke Busz Zrt. ezért július 8-án és 9-én sűrűbben indít járatokat. Részletek ITT.

Parkolás az Árkád tetején:

A fesztivál ideje alatt az ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpont tetőparkolója ingyenesen tart nyitva az alábbiak szerint:
 július 7–9. (csütörtök–szombat) 21.00–02.00
 július 10. (vasárnap) 19.00–01.00

Az esték folyamán a kijáratokon a parkolójegyek érvényesítése nélkül van lehetőség a távozásra. A jelzett nyitvatartási időpontok után az épület és a tetőparkoló bezárása kerül. Reggelente, az ÁRKÁD parkolójának nyitását követően van újra lehetőség az autók elvitelére. Ebben az esetben, a tetőparkoló reggeli nyitásától a megszokott parkolási díjak lépnek érvénybe.

A fesztivál teljes programfüzete online és letölthető formában itt érhető el!

A legtöbb fényalkotás a belváros utcáit, tereit járva ingyenesen megtekinthető,

de aki egyetlen fényélményt sem akar kihagyni, azt várja a Fény Útja Extra 6 db különleges installációja, amely egy karszalag megvásárlásával látogatható. Ennek ára: 1500 Ft / fő, gyerekeknek: 1000 Ft / fő.

A karszalag megvásárolható a fesztivál alatt az Infopontokon:

 Pécsi Galéria (Széchenyi tér 10.), nyitva: 16.00–01.00
 Széchenyi tér (volt újságárus pavilon), nyitva: 15.00–23.00
 Sétatér (Csontváry Múzeummal szemben), nyitva: 15.00–23.00
 Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7–8.), nyitva: július 7–8-án 12.00–23.00, július
9–10-én 15.00–23.00
 Ókeresztény Mauzóleum (Szent István tér), nyitva: 10.00–23.00
 Zsolnay Kulturális Negyed Látogatóközpont (Zsolnay Vilmos út 37.), nyitva: 9.00–18.00
 A fesztivál alatt Fény Útja Extra karszalag a Jakováli Hasszán Dzsámi épületében (Rákóczi út
2.) is vásárolható.
 Online a jegymester.hu oldalon – karszalagok személyes átvétele a fenti jegypénztárakban
lehetséges.
Kedvezmény: Fény Útja Extra karszalaggal 50%-os kedvezménnyel látogatható Az Űr – Alternatív
kozmoszok című kiállítás a Zsolnay Negyed – m21 Galériában.

Továbbá a FényÁr akció keretében a Fény Útja Extra karszalaggal rendelkezők 20% kedvezménnyel látogathatják a Zsolnay Negyed látnivalóit, valamint az Ókeresztény Mauzóleum világörökségi helyszínt és a Középkori Egyetemet is. A kedvezmény a Zsolnay jegyre, az Örökség jegyre és Időutazó jegyre érvényes 2022. július 7–10-ig.

Fotópályázat a Zsolnay Fényfesztiválon

Fotópályázat indul a fesztiválon több, mint 500.000 Ft értékű összdíjazással a Sony és a Fotoplus támogatásával! A Zsolnay Fényfesztivál látványos fényalkotásai, épületfestései és utcaszínházi produkciói minden fotós számára páratlan lehetőséget kínálnak művészi és kreatív fotók készítésére. A fesztiválon kompakt, vagy cserélhető objektíves fényképezőgéppel készült képekkel lehet pályázni a fotóversenyre, melyen értékes nyeremények találnak gazdára. Nevezni július 7-től július 24-ig lehet.