Címlap Szórakozás Vége a féktel...
Cikkünk frissítése óta eltelt 12 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Szeretnénk, ha minden vendégünk és látogatónk jól érezné magát Splitben, miközben tiszteletben tartja azokat a szabályokat, amelyek lehetővé teszik, hogy polgártársaink normálisan élhessenek a belvárosban – poszolta közösségi oldalán a város, amely 300 eurós büntetéssel nyomatékosítja a kérést!

Össze-vissza hányják és pisilik az Adria legnagyobb dalmát városát, többek között a magyar turisták is, ezért kellett szigorú szabályokat bevezetni a népszerű horvát üdülőhelyen.

Ez a válasza a spliti városvezetésnek a városba érkező nagyszámú turistára, akik viselkedése miatt Split egyes részei olykor szabadtéri diszkónak tűnnek.

„Tényleg? Nem, ezt nem teheti velünk. Mert a cél az, hogy jól érezzük magunkat” – mondta egy külföldi turista a Dnevnik horvát napilapnak, nemtetszését kifejezve a szigor miatt.

„Vegye csak fel, mindenki iszik az utcán. Szóval nincs semmi értelme” – mondta egy másik részeg turista.

A táblákon az szerepel, hogy nyilvános helyen alkoholt fogyasztani tilos, bikini viselése vagy félmeztelenség csak a strandon megengedett, a látogatók ügyeljenek arra, hogy ne legyenek túl hangosak, és az utcák helyett illemhelyet használjanak. 

A táblán lévő feliratok pontosan igy figyelmeztetnek:

  1. Nyilvános helyen ne igyál alkoholt, maradj a bárokben és érezd jól magad!
  2. Még mindig laknak itt emberek, ezért maradj csendben! Ha kiabálni és hangoskodni szeretnél, akkor menj a Poljud stadionba szurkolni!
  3. Használj WC-t! Az igazi WC-kre gondolunk, nem a város falaira!
  4. Tilos a bikini viselése és a félmeztelenség! A strandruháidat a strandon viseld!

A határozat értelmében 300 eurós bírságot szabnak ki közterületi alkoholfogyasztás, közterületi vizelés, parkokban, tereken, egyéb közterületen történő alvás, valamint közterületen való étkezés vagy italfogyasztása esetén, illetve a vendéglátóhelyeken zárva tartás utáni tartózkodás esetén.

Szintén 300 eurós pénzbírságot szabnak ki az emlékművekre, emléktáblákra való felmászás, felülés, szökőkútba való belépés vagy abban történő fürdőzéskor.

A közterületen való hányásért már elnézőbbek, ebben az esetben csak 150 euró a büntetés.

Így néz ki egy normál este Split belvárosában: