Címlap Szórakozás Zöld bébiszit...

Zöld bébiszittereket képeznének Pécsett

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Zöld-Híd Alapítvány ingyenes, fiataloknak szóló Zöld Bébiszitter tréninget indít 2020 áprilisában Pécsett. Íme a részletek.

Honnan jött a ZÖLD BÉBISZITTER tréning ötlete?
Azt tapasztaljuk, hogy sokan foglalkoznak egyetemi tanulmányaik mellett gyermekfelügyelettel, de általában speciális felkészítés nélkül. Ezért a Zöld-Híd Alapítvány 2014-ben és 2015-ben is szervezett már Zöld Bébiszitter képzést, a résztvevő fiatalok pedig pozitívan értékelték a gyakorlatias és sokszínű programot, mely segítette őket a bébiszitteri feladatokra való felkészülésben. Mivel nagy volt az érdeklődés, ezért ismét pályáztunk, hogy folytathassuk a megkezdett munkát, térítésmentes tréninget kínálva a résztvevőknek. A tapasztalatokat és a korábbi bébiszitterek visszajelzéseit beépítve, a tananyagot megújítva 60 órás tréning formájában kínáljuk az ingyenes tanulási lehetőséget, főként egyetemistáknak.

Miért, mitől „ZÖLD” egy bébiszitter?
Környezeti neveléssel foglalkozó szervezetként azt gondoljuk, hogy a fenntarthatósággal foglalkozni elengedhetetlen, szerencsére úgy látjuk, hogy a fiatalokat is érdekli a téma. A tréningünk a hagyományos kisgyermekgondozó, illetve bébiszitter képzésektől eltérően korszerű környezetvédelmi ismereteket és a hétköznapok során alkalmazható háztartási praktikákat is tartalmaz. Azokat a módszereket is megismerhetik a fiatalok, melyek segítségével a gyermekek figyelme is a környezetvédelem felé irányítható, játékos formában.

Mely témákat ismerhetik meg a résztvevők?
A gyermekgondozás, elsősegély-nyújtás és a környezetvédelem témájának kibontása mellett az önismereti és viselkedéskultúra gyakorlatok segítenek a résztvevőknek felkészülni a bébiszitter szerepre, a sikeres állásinterjúra illetve a családba történő beilleszkedésre. A program során nagy hangsúlyt fektetünk az interaktív módszerekre és a megszerzett ismeretek gyakorlati kipróbálására, így helyzetgyakorlatokból, valamint csoportmunkából sem lesz hiány.

Mikor indul a tréning és várhatóan milyen ütemezéssel? Hol lesznek az órák?

2020 áprilisa és júniusa között tartjuk meg a 60 órás Zöld Bébiszitter tréninget Pécs belvárosában, a program 10 (pénteki és szombati) napot vesz igénybe, alkalmanként 6 tanórában (9:00-14:30). A tervezett napok: 2020.04.03., 04.17., 04.18., 04.24., 05.08., 05.09., 05.22., 05.23., 06.05., 06.06.  
Két helyszínen lesznek az órák: 7621 Pécs Széchenyi tér 2. (Zöld-Híd Alapítvány, Öko-Kuckó Oktatóterem) és 7624 Pécs Szent István tér 17. (Civil Közösségek Háza).  

A tréning befejezése után hol hasznosíthatóak a megszerzett ismeretek?
A tréning játékokra, interaktív gyakorlatokra és közös gondolkodásra épül, a program 90%-án résztvevő és sikeresen vizsgázó hallgatók igazolást kapnak a részvételről. Az elsajátított tudás egyaránt hasznos lehet azok számára, akik tanulmányaik mellett szeretnének családoknál gyermekfelügyeletet vállalni, illetve azoknak is, akik külföldön szeretnék kipróbálni magukat.

Kik jelentkezhetnek?
Mindenkit szeretettel várunk ingyenes tréningükre, aki betöltötte a 18. életévét, de a csoportlétszám limitált, ezért érdemes időben jelentkezni.

Mennyibe kerül a tréning?
A résztvevők számára ingyenes a program, mert a tréning a Zöld-Híd Alapítvány által elnyert TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00778 sz. „Ökooperáció – zöld közösségek fejlesztése Pécsett” c. projekt keretében valósul meg. A dél körül megtartott szünetekben szendvicsebédet biztosítunk a részvevőknek és kapnak egy kiadványt is a sikeres felkészüléshez.

Hol, és milyen formában lehet jelentkezni?
A jelentkezés módja: online kérdőív kitöltése és beküldése.  Jelentkezési határidő: 2020.03.25. Bővebb információ: Zöld Bébiszitter facebook oldal