Címlap Természet Még nem múlt ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A folyón levonuló árhullám pénteken, a kora délutáni órákban tetőzött Drávaszabolcsnál 586 centiméteres vízállásnál. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szakemberei azonban továbbra sem pihenhetnek, a hatalmas víztömeg miatt ugyanis különböző árvízi jelenségek alakultak ki.

Mint megírtuk, augusztus 11-én, pénteken, a kora délutáni órákban tetőzött Drávaszabolcsnál 586 centiméteres vízállásnál, a valaha mért legmagasabb vízszint alatt 10 centivel. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) azonban kiemeli, hogy a védekezésben részt vevő vízügyes szakemberek a helyszíneken továbbra is fokozott figyelőszolgálatot látnak el, a töltések mentén kialakuló kisebb árvízi jelenségeket folyamatosan kezelik, szükség esetén pedig beavatkoznak.

Dráva vízszintje a teljes hazai szakaszon csökken, és mivel a drávasztárai szakaszon a készültséget mérsékelni lehetett, a helyi védelemvezetés a felszabadult vízügyes kollégák egy részét átvezényelte Drávaszabolcsra.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kiemeli, hogy a lassú tetőzést követően sem állhat le a munka, hiszen

a hatalmas víztömeg miatt kialakultak árvízi jelenségek, például buzgárok, felpuhulások,

ezeket a vészőröknek pedig minden esetben meg kell jelölniük, figyelemmel kísérniük. Amennyiben az értékelést követően szükségessé válik, úgy beavatkozással védekeznek a jelenséggel szemben.

Ahol szükség volt rá, a védképesség biztonságos fenntartása érdekében nyúlgátakat építettek ki a szakemberek. A zsilipek és töltéskeresztezések lezárása, elzárása megtörtént. Az árvízhelyzetből adódó élet- és vagyonbiztonság a védvonal mentén nincs veszélyben.

(Fotó: Katona Tibor/MTI)