Címlap Természet Pécsett is ér...

Pécsett is érik a fincsi fosóka, ne hagyjuk elveszni! Még ketchup is készíthető belőle

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fosóka már a nevében is beszarás. De az, hogy mennyire isteni és mennyire elfeledett, az már szinte hírértékű. Most a fosóka értékeiről fogunk írni.

Vannak témák, amelyek mellett egyszerűen nem lehet csak úgy elmenni. Nemcsak azért mert fontosak, hanem mert színt visznek életünkbe. A vérszilva, vagy másik nevén – és igen, egy sokkal kifejezőbb nevén – FOSÓKA pont ilyen. Gyerekkorunk kedvence, de mostanában nem emelik eléggé piedesztálra a díszfák és gyümölcsök világában. Pedig megérdemelné, mert a lassan „kihalófélben” lévő fácska hihetetlen mennyiségű terméssel képes megajándékozni bennünket.

Ő itt potyóka! Azaz fosóka, vérszilva, cseresznyeszilva, mirabella, mirabolán, ónabóna

A fosóka univerzális díszfa,

amelynek termése szakajtásra vár az erdeinkben, a kertekben és köztereken – bár ez utóbbit azért félve írjuk le! Nehogy megdézsmáljuk a legszebb fosókafákat a pécsi köztereken! Régen használták kompót készítésére, de pálinkát is főztek belőle. Sajnos már ritkábban lehet vele találkozni, aminek oka, hogy sokan nem ismerik ezt a növényt.

Pedig fosókából még ketchup is készíthető, ami valljuk be, igen izgalmasan hangzik az articsókás pizza mellé. RECEPT ITT! A lekvár és kompót is jól jön a téli estékre, RECEPT ITT!

A mi fosókánk egyik ága megadta magát, annyi termett rajta

És igen, a fosóka pár órával elfogyasztása után váltja be (vagy ki) leginkább a hozzá fűzött reményeket.

De hogy fitológiailag is rendben legyünk: a fosóka terebélyes, sűrű ágrendszerű, 5-8 m magas, 3-4 m széles, gömb lombkoronájú, lombhullató, kisméretű fa. Levele sötét bordó, lombhullásig tartja a színét. Virága rózsaszín színű, áprilisban nyílik, de fő díszítője a levele. A kertészek mindenkinek ajánlják, mert szép. Szerintünk hasznos is.

Fosókát mindenkinek!

Akinek most kicsit rosszabb a kedve és nem vette be a gyomra a fosókás írásunkat, tőle elnézést kérünk… Minket ez a botanikai kalandozás kicsit kizökkentett a nyári munkavégzésből.