Egy pécsi WC is a világörökség része lett!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Arról a 7-es számú sirkamráról van szó, amely a világörökség cím elnyerésekor még sirkamrának volt lejegyezve, de most már inkább egy 1200 éves latrinaként néznek rá. Erre az egyik pécsi régész jött rá, aki hétvégén a nagyközönséggel is megosztotta erről szóló gondolatait.  A viszonylag új teóriával azonban nem minden kollégája ért egyet, sőt észbontónak találják már a feltételezést is. 

Illusztráció!

A VII-es sírkamra vagy most már inkább latrina a Székesegyház nyugati oldalánál található. 1957-ben került elő, Fülep Ferenc régész találta meg. A jelenlegi tér alatt csaknem 4 méterrel lejjebb, a föld alatt van, bemutatása nem lehetséges.

Az interneten fellelhető tanulmányok alapján kiderül, hogy a VII-es sírkamra kutatása nem teljes, egyelőre csak részlegesen tárták fel, építését a 4. századra saccolják a régészek.

A felfedetése óta eltelt években azonban fordulat történt. Kiderült, hogy azon a helyen a honfoglalás előttről,

a nyolcszázas évek elejéről származó lakótorony maradványi is előkerültek. Ennek része volt a latrina, vagyis egy korabeli WC, ahol az akkori apát is a dolgát végezhette

– erről Tóth Zsolt a Janus Pannonius Múzeum régésze beszélt a Katolikus Kulturális Hetek rendezvényén, amikor a nagyközönégnek bemutatta a Cella Trichora ókeresztény templomot és történetét.

Több kollégája nem osztja ezt a vélemény, a többégük szerint egy festetlen sirkamráról van szó, szerintük egy ilyen bizonytalan kijelentés nem biztos, hogy előnyös a világörökségi helyszínekre nézve.

Tóth Zsolt előadásában elmondta, már többször jelezte feletteseinek felfedezését, és azt is, hogy célszerű lenne a VII-es sírkamrát kivetetni a pécsi világörökségi helyszínek közül, de azt a választ kapta, hogy azt már nem lehet, így ha igaza van a régésznek, akkor

Pécs az első világörökségi helyszín, ahol egy 1200 éves WC is megkapta a címet.

(Borítóképünk illusztráció!)

Előző sztori

Egy covidos pécsi kismama vallomása: egy dolog fontos, hogy ne essünk kétségbe!

Következő sztori

Koronavírus: 38 halott, 81 új baranyai fertőzött