Sötétség délben – Nyílt levél a független médiának a valódi újságírásért

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
Kezdés

Gondolkodtunk, hogy írjunk-e arról a minapi sajtóakcióról, amiben a hazai média egy része felszólítja a kormányt "információhiányra" hivatkozva. Bár a Pécs Aktuál is jogosnak érez számos kifogást a kormányzati tájékoztatással kapcsolatban, ennek hangot is adunk időnként; a körlevélhez mégsem csatlakoztunk. Ennek oka pedig az volt, hogy totális szereptévesztésnek, és - akarva vagy akaratlanul, de - politikai akciónak éreztük az egészet. Ebben pedig nem akartunk részt venni. Most azonban egy olyan véleményt közlünk, amelynek tartalmával részben magunk is egyetértünk; de ami ennél is fontosabb: jogos és elgondolkodtató szempontokat villant fel ennek szerzője, nem csak a (járvány)helyzetről, hanem a sajtó szerepéről is.  Most akkor következzen Dr. Karsai Dániel írása, amelyet eredetileg saját közösségi oldalán jelentetett meg.

Ritka alkalom, hogy az ember megharagíthatja a teljes – magát ellenzékinek és függetlennek mondó – sajtót, így élnék a lehetőséggel.

Ma a “döntéshozóknak” címezve megjelent egy nyílt levél 28 szerkesztőség aláírásával. A nyílt levél a COVID-válság kapcsán kialakult információhiány megoldását követeli.

Valós probléma, jogos felvetés. De uramisten, milyen tényleges tartalommal…!

A nyílt levél azzal indít, hogy a “koronavírus-járvány életeket veszélyeztető hatása a kórházak falain belül látszik legjobban”. Minthogy a kórházakon belül tilos forgatni, az egészségügyben dolgozók pedig nem nyilatkozhatnak, a sajtó szerint a hiteles tájékoztatás ellehetetlenült.

Mindezért követelik, hogy forgathassanak a COVID-osztályokon, az orvosok meg mindenki más arccal is nyilatkozhasson és az Operatív Törzs adjon 0-24 tájékoztatást, a sajtótájékoztatókat pedig újságírók jelenlétében rendezzék meg.

Már a kiindulás is rendkívül elkeserítő. Senkiben nem merült fel a 28 szerkesztőségben, hogyha csak a kórházakon belül látszik igazán a koronavírus “életeket veszélyeztető” hatása, de a külvilágban nem, akkor az talán nem is olyan súlyos probléma, mint azt láttatni szeretnék? Tényleg az a legfontosabb hiányzó információ, hogy lássuk, milyen szörnyűséges lélegeztetőgépen haldokolni?

Az ilyen helyeken való forgatás szinte semmiben nem járul hozzá a kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz Covid-ügyben. Kiváló horrorisztikus vágóképek lesznek emberi szenvedésről, kimerült egészségügyről, halálról, haldoklásról. Ez nyilvánvaló, hiszen az intenzív egészségügyi ellátás rég nem ismert krízisét éli át nagyon súlyos betegek tömeges kezelésekor.

A téma megvitatásához ez viszont sokat nem ad hozzá, viszont a pánikot remekül növeli majd. Meg persze a cikkek, videók kattintásszámát, hiszen az emberi szenvedés mindig érdekes. Az, hogy valami sok embert érdekel, még nem jelenti azt, hogy valóban lényeges is. A(z át)láthatóságot megint összekeverjük a relevanciával.

A legszebb azonban talán nem is ez, hanem az a gondolat, hogy “sokan még mindig lekicsinylik a járvány veszélyeit, nem tartják be a védelmi intézkedéseket, ez pedig csak még több megbetegedéshez, ezen keresztül pedig a járvány súlyosbodásához vezet”. Kérem a 28 szerkesztőséget, árulják már el, ezt honnan veszik? Vannak konkrét számaik a témában? Erős a gyanúm, hogy semmilyen ilyen típusú valódi számadat, statisztika, elemzés nem áll a rendelkezésére egyik szerkesztőségnek sem. Prekoncepció alapján nem kellene újságot írni, először nézzük meg a tényeket, és azokat közöljük. Aztán jöhetnek az elemző véleménycikkek. De nem fordítva.

Miért érzi úgy 28 szerkesztőség, a magyar újságírás színe-java, hogy neki a tájékoztató funkciója nevelő funkció? Mert ebben az esetben erről van szó, fegyelmezettségre akarják szoktatni a társadalmat. (Nem kell, köszönöm, az vagyok.)

Totális szereptévesztés, a sajtó tájékoztasson elsősorban. Tökéletesen értékmentes témaválasztás nincs, de nyíltan prekoncepció alapján működni, egy vélemény alátámasztására tényeket gyűjteni és közölni nem lehet. Ez a sokat szidott (kormány)propaganda sajátja.

Külön elkeserítő, hogy az utolsó kérdésben legalább fel lehetett volna villantani, hogy a szerkesztőségek érdekeltek a valódi, cizellált elemzésben. De ott sem sikerült semmi konkrétumot mondani, hogy mit várnának az Operatív Törzstől a 0-24 órás tájékoztatáson, meg az újságírók személyes jelenlétét lehetővé tevésen kívül. Akiknek írásbeli kérdéseire tudtommal most sem válaszol Cili néni és csapata, annak nyilván élőben majd sokkal inkább fog…

A sajtószabadságot sok minden fenyegeti idehaza és világszinten is. Ezen okok egyike a NER-információs monopóliuma és a közérdekű adatok valóban rendszerszintű eltitkolása számos kérdésben.

A másik, mélyebb és bonyolultabban megfogható probléma az, melyet a tárgybeli nyílt levél is jól példáz. Nevezetesen, hogy a sajtó is a maga kreálta hangulatok és uralkodó széljárások foglya.

A COVID esetében ez a szélsőséges halálkultusz.

Semmi más nem érdekes már, csak hogy hányan halnak meg hetente, naponta, óránként, percenként. Mintha az életben és a COVID-válságban nem lenne más probléma, csak halál. A koronavírus-válság egyéb aspektusai említés nélkül maradnak vagy legalábbis aránytalanul kevés figyelmet kapnak.

De ez a médiát a jelek szerint nem érdekli. Elfogadom, hogy cizelláltabb tájékoztatásra azért nincs lehetőség, mert a kormány titkolja a vonatkozó információkat. De akkor tessék ezen információkhoz való hozzáféréshez, és ne horrorfilm-forgatáshoz engedélyt kérni.

Disclaimer: Aki a fentieket úgy érti, hogy szerintem nincs COVID, nem kellenek védőintézkedések stb., azt sajnálom, de nem tudok vele mit kezdeni.

Utóirat: Akit érdekel, hogy mi folyik a covid-osztályokon, az ALÁBBI LINKEN TALÁL számos torokszorító fotót.

Dr. Karsai Dániel

A szerző ügyvéd, alkotmányjogász, főként az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt képvisel ügyfeleket. Ez a cikk Facebook-posztjának másodközlése.

A rovatban megjelenő vélemények nem a szerkesztőség tartalmai, és nem feltétlenül tükrözik a Pécs Aktuál szerkesztőségi álláspontját semCsak arra törekszünk, hogy több véleményt, álláspontot is bemutassunk egy-egy témában azért, hogy az olvasók minél több nézőpontot megismerhessenek és szabadon eldönthessék, melyikkel értenek egyet leginkább!

Hirdetés
Előző sztori

Kigyulladt egy ház Orfűn

Következő sztori

Sok család nagyon várja már a digitális oktatás végét, rengeteg a kimerült szülő

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1