Címlap Közélet Sok család na...

Sok család nagyon várja már a digitális oktatás végét, rengeteg a kimerült szülő

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fontos interjút készített az Index Kardosné Gyurkó Katalinnal, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökével, amelyből egyebek mellett kiderül, hogyan lehet átvészelni három vagy akár öt gyermekkel otthon a digitális oktatást, bírják-e még, vagy nem is annyira egyértelmű, hogy mielőbb nyissanak meg az iskolák, és egyáltalán, mire vágynak a családok, ha véget ér végre a vírushelyzet? 

A NOE elnöke az interjú elején elmondta, az Orbán Viktorral nemrég lezajlott egyeztetés előtt arra kérte kétszáz helyi szervezetük vezetőit, hogy kérjék ki a családok véleményét, mire lesz szükségük, milyen pozitív élményekre vágynak, ha egyszer vége lesz a Covidnak.

Az elnök elmondása szerint rengeteg visszajelzés érkezett, de általánosságban a nagycsaládosok sem akarnak semmi extrát, leginkább azt, hogy újra szabadon éljünk, visszatérhessünk a normális, vírus előtti megszokott életünkhöz, és a passzív tehetetlenség állapota után érjenek már bennünket pozitív élmények.

Például lehessen végre szeretni, ölelni, koncertre, fesztiválra menni, a barátokkal, a tágabb családdal kerti partit, összejöveteleket tartani. Vagy a megszületett unokákat láthassák, megfoghassák azok a nagymamák is, akik eddig ezt nem tehették. Most egyértelműen nagy igény mutatkozik a háromgenerációs nyaralásra is, amikor a családból mindenki, a fiatalabbak és az idősebbek együtt utaznak.

– fogalmazott.

Kiderült, hogy a nyár hatalmas kérdőjel a családok számára. Pont ezért is az egyik fő felvetésük a kormány felé, hogy akár az Erzsébet-táborokban, szabadítsanak fel olyan heteket, hétvégéket, amikor a családok együtt nyaralhatnak, az említett háromgenerációs formában is.

Látszik, most nagyon sok család számít a kormány segítségére. A gyerekek pedig nagyon szeretnék nyáron bepótolni az elmaradt osztálykirándulásokat. Ennyi otthoni elzártság, digitális tanulás után, főleg a 14 év feletti korosztálynak nagyon hiányoznak a közösségi élmények.

– tette hozzá.

Kardosné Gyurkó Katalin úgy véli, hogy hiába terveznek óvoda- és iskolanyitást április 19-én, a szülők jelentős része nem lelkesedik ezért. Vagy azért, mert félti a gyerekeit, a saját és összességében a család egészségét, pláne azok után, hogy a harmadik hullám a fiatalabb korosztályt is egyre agresszívebben támadja.

Illetve ezzel a réteggel van átfedésben az a szintén népes szülői csoport, akik bírják még, sőt kifejezetten élvezik, hogy otthon van az egész család, jól megy a digitális tanulás. Ez azokra a családokra jellemző inkább, ahol óvodás-, és iskoláskorú gyermek is van, az anyuka kisebb testvérrel van otthon, esetleg a szülőknek van egy kis pedagógiai vénája is.

Ugyanakkor számos családban már rettenetesen kimerültek a felnőttek, nagyon sok olyan munkahely van, ahol a home office nem megoldott, egyszerűen olyan az élethelyzetük, hogy szükség van az iskolák, óvodák megnyitására, ahhoz, hogy el tudják tartani a családot.

Az érettségi előtt álló kamaszoknak is szükségük lenne még egy kis időre együtt. Az biztos, hogy igen bizonytalanok a szülők is, és rendkívül vegyes a kép.

Ahol a szülők nagyon küzdenek, mert például nem tudnak elmagyarázni egy hetedikes kémiát vagy matematikát, ami érthető, ott a NOE is segített létrehozni tanulópárokat. Onnantól egy tizenegyedikes középiskolás tanul online az általános iskolással, ami ezerszer hatékonyabb – mondta a NOE elnöke.

A teljes interjú ITT olvasható.