Rettenetes nyílméregbékák költöztek Pécsről Debrecenbe

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Így hazánkban már két helyen lehet találkozni a különleges állatokkal, hiszen eddig csak a Pécsi Állatkertben voltak. Most 5 példán költözött át a nagyerdei állatkertbe, akiket a trópusok egzotikus állatvilágát bemutató pálmaházban helyeztek el.

A debreceni állatkert új lakóinak neme ugyan ismeretlen, de bíznak benne, hogy a későbbiekben akár szaporítani is tudják majd őket.

A kizárólag Kolumbia csendes-óceáni partvidékének esőerdőiben őshonos rettenetes nyílméregbéka nemcsak a legnagyobb termetű – akár 5,5 centiméter hosszúra is megnövő -, hanem a leghalálosabb nyílméregbéka-faj is. A bőrén található méreggel, amelyet feltehetően a természetben elfogyasztott hangyákból nyer, egyetlen egyed akár 20 embert vagy két kifejlett afrikai elefántbikát is képes lehet megölni.

A nyílméregbékákra jellemző evolúciós védekezési stratégia, hogy élénk színezetükkel – e faj esetében a citromsárga, mentazöld vagy narancssárga valamelyikével – kifejezetten felhívják a ragadozók figyelmét az elfogyasztásukkal járó veszélyre.  Az emberi gondozásban nevelkedett egyedektől – amilyenek az új debreceni lakók is – ugyanakkor nincs miért tartani, miután ők nem jutnak hozzá a méreg forrásául szolgáló speciális táplálékhoz.

Élőhelyének rohamos pusztulása miatt a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) védettséget adó II. mellékletébe is.

Kiemelt képünk forrása: pecszoo.hu.

Hirdetés
Előző sztori

Az ország legnagyobb részén sok napsütés várható

Következő sztori

Áldozatokra emlékeztek, tanácsadó napot tartottak

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1