Ellák

Pécs Aktuál fiók

Jelentkezzen be Pécs Aktuál fiókjába, vagy hozzon lére felhasználói fiókot oldalunkon.

Regisztráció

Pécs Aktuál hírlevél

Iratkozzon fel a Pécs Aktuál hirlevelére. Összegyűjtjük Önnek a legaktuálisabb történéseket, a legérdekesebb közéleti cikkeket és elküldjük e-mail címére.

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sosem látott madárfajt fedeztek fel Pécs mellett!

A Magyar Madártani Egyesület közösségi oldalán számolt be az örömhírről, miszerint egy új madárfajt fedezett fel május 28-án egyik önkéntesük Hosszúhetény határában. Ez a faj első baranyai előfordulása - írják.

Hirdetés

Május 28-án a késő délutáni órákban az MME egyik önkéntese egy kucsmás sármányt figyelt meg Hosszúhetény határában. Az éneklő hímről másnap bizonyító erejű fotók is készültek.

Ez a veréb nagyságú énekesmadár délkeleti elterjedésű faj. Olaszország keleti partvidékétől kezdve a Balkán-félszigeten és Kis-Ázsián át egészen a Kaszpi-tengerig, Iránig terjed költőterülete. Az utóbbi évtizedekben határozott északi, északnyugati terjeszkedése figyelhető meg. Hazánkban először 1995-ben mutatták ki jelenlétét Tiszanánán, majd öt év múlva került ismét a megfigyelők szeme elé. A következő években főleg az alföldi területeken egyre gyakrabban mutatkozott, és több esetben éneklő hímeket is sikerült lencsevégre kapni. Mindez már a magyarországi költését is valószínűsíti, de egyelőre ezt még nem sikerült bizonyítani. A Hosszúhetényben megfigyelt éneklő hím esetében is előfordulhat, hogy a madár a költő pár egyik tagja lehet, ugyanakkor az észlelés a dunántúli terjeszkedésének is bizonyítéka.

A kucsmás sármány elsősorban az alacsonyabb területek fészkelője, de a Kaukázus déli lejtőin 1500 méter tengerszint feletti magasságban is költ. Kedveli az olyan nyílt élőhelyeket, ahol gazdag, sűrű a cserjeszint. Mezőgazdasági területeken, gyümölcsösökben és szőlőkben egyaránt megtelepszik. Szívesen fészkel gyomos parlagterületek szomszédságában. Gyakran kiül kórók és bokrok tetejére, ahol hangját hallatja. Táplálékát főleg magvak alkotják, de egyéb növényi részeket is fogyaszt. Nyáron a fiókáit rovarokkal eteti. Vonuló madár, a telet Délkelet-Ázsiában tölti.

Hirdetés

Előző sztori

Szilveszterkor akarta rágyújtani a házat "szerelmére"

Következő sztori

Néhány gyermekkori „atyai pofon” is rámehet az egészségünkre!

Legutóbbiak innen: Zöld hírek