Címlap Állatvilág Nem kis túlzá...

Nem kis túlzással: annyi a hosszúszárnyú denevér, mint égen a csillag

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) munkatársai számára nagyon kellemes meglepetést szerzett a denevérállomány-felmérés, a Mánfai Kőlyuk-barlangban ugyanis nagyon sok hosszúszárnyú denevért találtak.

A felmérést március első napján végezték el. A Mecsek egyik legjelentősebb denevér telelőhelyén, a Mánfai Kőlyuk-barlangban évtizedek óta nem látott számú, összesen mintegy 175 példányos kolóniáját találták meg a fokozottan védett hosszúszárnyú denevérnek.

A barlangi automatikus detektor adatai alapján február utolsó napjaiban több hullámban érkeztek az állatok, derül ki a DDNPI honlapján megjelent cikkből. Az országosan is nagyon ritka faj itteni 400-500 példányos kolóniája az 1980-as évekre eltűnt a barlangból, főként a barlang víztározó célú kiépítése és kedvezőtlen lezárása következtében. A 2000-es évek végén kezdett visszatérni, és az akkor elvégzett denevérvédelmi beruházásoknak köszönhetően napjainkra a barlang fontos nászhellyé és téli/tavaszi átmeneti szálláshellyé vált.

Szülőkolóniája ugyan még nincs, de a nemzeti park szakemberei bizakodók a jövő tekintetében. Mivel a Dunántúlon csak a Szársomlyó barlangjaiban ismert szaporodó kolóniája, és a Mánfai Kőlyuk-barlangban nászoló és telelő állománya, a DDNPI nagy hangsúlyt fektet a faj védelmére, és a védelmet megalapozó kutatásokra, védelmi célú beruházásokra.

A hosszúszárnyú denevér (Miniopterus schreibersi) Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 250 ezer forint. Közepes termetű, testtömege 10-14 gramm. Nyílt területeken vadászik éjszakai rovarokra, főleg lepkékre.