Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kerítés elbontása még nem kezdődött meg a magyar-horvát határon, de a kiskapukat már felfedezték a vadak. A 2015-ben megépített határkerítéssel több ezer vad ragadt Horvátországban, ezek az állatok most elkezdtek visszavándorolni.

Három hónap telt el Horvátország schengeni csatlakozása óta, de még semmi nyoma annak, hogy a magyar hatóságok megkezdték volna a 120 kilométeres műszaki határzár elbontását. Ez azért fontos, mert a szabályok szerint mindenhol akadályok nélkül átjárhatónak kell lenniük a schengeni határoknak – ez a vándorló vadak miatt nagyon fontos.

A kerítés hét évvel ezelőtti megépítésekor sok szarvast ért baleset, mert belegabalyodtak a szögesdrótba – akadt állat, amely nem tudott kikeveredni a drótból és elpusztult. Az erről tanúskodó fényképek bejárták a világsajtót. A közösségi oldalakon több százan osztották meg ezeket felkavaró képeket, amelyeken a határkerítésbe szorult, elpusztult szarvasok láthatók.

Fotó: Horváth János vadász

Ezeket a képeket Mario Romulic horvát fotós és környezetvédő készítette, aki a kerítés felhúzása után dokumentálta a baranyai állatok sorsát.

Az érintett kerítésszakasz a dél-baranyai ártéri vadgazdálkodási tájegység területét érinti, s ami Kölked község határától kezdődik és Matty község határánál fejeződik be.

– A helyzet az érintett vadászok megfigyelései alapján legfőképpen a gímszarvast és kisebb mértékben a vaddisznót érinti. Ha megszűnik az akadály, akkor sem fogja minden esetben használni a vad a régi útvonalát, mert ennyi idő alatt már alkalmazkodtak az új „otthonukhoz”. A fent említett okok miatt számottevő változás nem fog bekövetkezni a vadászat és vadgazdálkodás terén – nyilatkozta a Pécs Aktuálnak Fodor János tájegységi fővadász.

A Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őrei nap mint nap ellenőrzik a területet, szerintük már több száz szarvas és vaddisznó jött vissza elsősorban a Mohácstól délre fekvő ártéri erdős területen. A vadak megtalálták a kiskapukat, vagyis azokat a helyeket, ahol már átjárható a határ. Technikai okok miatt a kerítésen néhány kilométerenként kapuk vannak elhelyezve, ezeket már mindenhol megnyitották, a vadak pedig gyorsan rájöttek, hogy hol tudnak visszajönni Horvátországból Magyarországra.