Címlap Arc Bagolyvár: az...

Bagolyvár: az 1 millió téglából épült, pécsi étterem

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

1996 óta a Mecsekoldal egyik ékköveként ismerjük a Bagolyvár Éttermet, melyet idősebb Behek István épített. A különleges formájú étterem 6 éven át, 1 millió téglából készült. A vad ételeiről és házias konyhájáról ismert helyet jelenleg ifjabbik Behek István vezeti, ő mesélt nekünk a Bagolyvárról mélyrehatóbban.

Két kezével építette az éttermet

A tulajdonos még a ’90-es években vette meg a Mecsekoldalban található telket, ami régen egy szőlőskert volt. Akkoriban a család a Király utcai Dóm éttermet üzemeltette, viszont valami újat szerettek volna csinálni, ekkor jött a Bagolyvár ötlete.

Az épületet az Ybl díjas építész, Dévényi Sándor tervezte. Az építkezésen a család is rengeteget dolgozott.

950 ezer tégla a falakban

– Hat éven át épült a Bagolyvár, két kőműves mellett apám is minden nap kint volt és saját két kezével építette a helyet. Több mint 950 ezer kis téglát raktak le – mondta el ifjabbik István.

Maga az étterem egy nagyon érdekes épület, ugyanis absztrakt mód madár alakja van. Vannak szárnyai, csőrei (igen, több), szemei és fészke. Ezért is nevezték el végül Bagolyvárnak. Eleinte sokan nem bíztak étterem sikerében – lévén, hogy viszonylag nehezen megközelíthető. De a gyönyörű kilátás és a remek ízei miatt hamar felkapott lett.

Generációk találkozása

2014-ben, megannyi vendéglátásban töltött év után, ifjabbik Behek István vette át a Bagolyvár stafétabotját. Eljött az idő, hogy a Bagolyvár régi értékeit megőrizve a megújulás útjára lépjen. A külcsín maradt, a technológia fejlődött.

Teljesen átalakították a konyhát és a vendéglátáshoz szükséges eszközöket – a fakanáltól kezdve a tányérokig mindent lecseréltek – kivéve a belső tér kialakítását. A jellegzetes étterem berendezése mára már a hely védjegyévé vált, melyet vétek lett volna modernizálni.

Ami pedig az ételeket illeti, leszámítva tíz alapételt, teljesen megújultak. Jelenleg Balázs Levente mester séf vállán fekszik a konyha.

“Az ételek mennyiségén nem akartam változtatni. A hagyományos, magyaros konyha a főprofilunk, így az adagokat is ennek megfelelőek.”

Ezért szeretjük

A klasszikus ételek mellett, a szarvas szelet áfonyával még a Dóm étterem idején került fel a családi vállalkozás étlapjára, ami mai napig az egyik legjobban kelendő étel náluk.

Emellett pedig évente úgy négy alkalommal szerveznek hal napokat. Ekkor Horvátországból érkeznek különböző halfőző mesterek, hogy megmérettessenek. Az illusztris és látványos eseményen általában 2000 vendég szokott megfordulni.

Vendéglátós család ízig-vérig

Ifjabbik István beleszületett a vendéglátásba. Négy éves volt, amikor a szülei, idősebb Behek István és Behek Mária elkezdték a Dóm éttermet. A kereskedelmi iskola elvégzése után egyből a vendéglátásba szegődött. Megannyi helyen dolgozott, külföldön és idehaza is. Majd végül beállt pincérnek a Bagolyvárba, hogy részt vegyen a családi vállalkozásban.

Immáron 21 éve van a szakmában és 7 éve ő felel a Bagolyvárért. Ebben pedig felesége is társa egyben.

István pedig mindig tervez és ötletel, arra törekszik, hogy fejlődjön a hely. Sok terve van egyaránt a bővítést és az ételeket illetően.

“Tanulni mindig lehet és egyáltalán nem szégyen. Folyamatosan járom az éttermeket, hogy lássam, ők mit csinálnak. Ezután konzultálok a séffel és levonjuk a konklúziót. Talán ez is az egyik erősségünk. Mindig egy kicsit megújulunk.”

Már megvan az utánpótlás

István gyermekei is szívesen megfordulnak az étteremben.

“Amikor én voltam fiatal ez a felállás bevált. Szeretném, ha ez megint megismétlődne.”

Az interjút a Bagolyvár mottójával zártuk, melyet az étterem konyhájában is díszeleg:

“A kiválóság nem örökletes. A minőség nem veled született. Csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legjobbakkal veszed fel a versenyt. “