Címlap Arc Egy cseh bábs...

Egy cseh bábszínész 120 éves kovászával süt a pécsi építész-pék

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pékek, akik a város legjobb kenyereit sütik. Egyelőre csak néhányan vannak, de egyikük sem péknek készült. A jó kenyér hiánya vette rá őket, hogy sütni kezdjenek. Sorozatunkban olyan pécsi pékeket mutatunk be, akiknél a kenyér csak lisztből, vízből, sóból és kovászból áll. Váczi Gergelyt építészként ragadta el kenyérsütés. 

Az Orma Gerilla pékség megalapítója építészként képzelte el az életét, amíg egy barátjánál meg nem csapta a frissen sült kovászos kenyér illata. Azóta nem szabadul, olyannyira, hogy hamarosan megnyíló pécsi péksége miatt feladja az építész szakmát.

– Nagyjából négy éve történt, hogy vendégségben voltam egy barátomnál, aki éppen kenyeret sütött. Egyszerűen lenyűgözött, hogy ezt otthon is lehet, sőt ilyen minőségben. Ezért én is belevágtam – mondta a Pécs Aktuálnak Váczi Gergely, aki jelenleg gerilla pékként otthon süt megrendelésre, de egy darabig találkozhattunk kenyereivel a P’artisan kávézóban is.

– Egyre több időmet vitte el a sütés, nemrég jött el a pillanat, hogy döntenem kellett az építészet és a pékség között. 8-10 fajta kenyeret valamint ciabattát és focacciat sütök, nagyon fontosnak tartom, hogy csak bio minősítésű liszttel dolgozzak, amelyek soha nem láttak vegyszert.

Gergely heti háromszor süt, nagyjából negyven kenyeret készít egy cseh származású New York-i bábszínész-pék, Peter Schumann 120 éves családi kovászával.

Peter Schumann 1963-ban alapította a Kenyér- és Bábszínházat New Yorkban, ahol az előadásokon mindig szerepet kap a frissen sült kovászos kenyér. Bár már a kezdetekkor is remek kenyerei voltak, úgy gondolta, hogy elszegődik pékinasnak. Kapóra jött, hogy a világ egyik leghíresebb pékje, a német-olasz származású panamai Claudio Perrando éppen Budapesten tartott egy mesterkurzust.

– Három hónapra terveztem, de egyszerűen nem bírtam az éjszakásást úgy, hogy párhuzamosan dolgoztam építészként, ezért hat hét lett belőle, de így is rengeteget tanultam – mondta lapunknak Váczi Gergely, aki csak azt sajnálja, hogy a mestertől nem tudta eltanulni a kristály kenyér készítésének receptjét, egyelőre.

Gergely nem elégedett meg a hagyományos kovászos kenyérrel, ezért egy ideje kísérletezik azzal, hogyan lehetne gyümölccsel erjesztett vízzel helyettesíteni a kovászt.

– Egyszerűen fantasztikus, nehéz szavakba önteni azt az élményt amit nyújt, sokkal gyümölcsösebb, jobban karamellizálódik, de nem érezni benne a savasságot és a savanyúságot – fogalmaz Gergely.

Gergely kenyereit hamarosan pécsi pékségében lehet megkóstolni, de erről egyelőre többet nem árulhatunk el.