Címlap Közélet 8 szuper játs...

8 szuper játszótér Pécsen, amit muszáj kipróbálnia minden családosnak!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A több mint 300 (!) pécsi játszótér közül megpróbáltuk megtalálni a legjobbakat. Mutatjuk, miket találtunk. 

Eszperantó park – Hunyadi János utca 8

A Széchenyi tértől nagyjából 3 percre található játszótér talán az egyik legjobb alternatíva a belvárosban, ha szabadban lévő szórakozásról van szó. A játszótér hatalmas kerítésekkel van körülvéve, mondhatni teljesen zárt a külvilágtól, így tökéletesen biztonságos a lurkóknak. A park nagy része fával borított, ennek köszönhetően a nap bármely szakaszában árnyék alatt játszhatnak a gyerekek.

Zsolnay negyedi játszóterek – Felsővámház utca 52

A belváros keleti részén található Zsolnay Kulturális Negyedben nem csupán egy, hanem egyből három játszótér is van. A Bóbita Bábszínház mellett található játékos parkok nagyon közkedveltek a családosok körében, remek kikapcsolódást nyújtanak a lurkók számára. Maga a Negyed pedig jól felszerelt, kávézótól kezdve a mosdókig sok minden megtalálható itt, így szülők és gyerekek számára is remek alternatíva a kikapcsolódásra.

Az egyik játszótér a három közül.

Napsugár játszókert – Vadász utca és a Kiss Ernő utca találkozásánál

A Zsolnay Mauzóleumtól nagyjából 2 percre található a zöld füves játszótér. A mászókáktól kezdve a hintákon át a csúszdáig van minden, amire a gyerekeknek szüksége lehet az önfeledt mókázáshoz. A játszótér mellett található még egy cukrászda és egy étterem is. Remek kikapcsolódás lehet bárki számára.

„Magasházi” játszótér – Mezőszél utca; a régi Magasház helyén

Idén márciusban adták át a lebontott Magasház helyére épített modern parkot – írtunk is erről részletesen. Puha gumitégla szolgálja a játszótér alapját, ami a kis zsiványok biztonságáért felel. Kerítés veszi körbe a parkot, ennek köszönhetően teljes biztonságban játszhatnak a gyerekek úgy, hogy bármiféle nagyobb korlátozásra lennének kényszerítve. A parkot olyan játékokkal töltötték meg, amelyek különböző korosztályok számára is élvezhetőek.  

Béke Park Dinós Játszótér – Mályva utca

Tavaly szeptember végén adták át az őslények és dinoszauruszok témájú játszóteret az uránvárosi gyerekeknek. A fogyatékkal élő gyerekekre is gondoltak, nekik is biztonságos és élvezhető. Az uránvárosi buszmegállótól szinte akadálymentesen megközelíthető a játszótér, az odáig vezető utat is felújították. Különböző logikai játékokat is meglehet találni a parkban.

Szilárd Leó Park – Uránbányász tér

A teret 2009-ben adták át az „Európai Kulturális Fővárosa Pécs 2010” program keretein belül. Összetett játszóparkról van itt szó, a hely rendelkezik ivó kutakkal, sportpályával, különböző játékokkal, mosdókkal, egy kávézóval, szökőkúttal és annál is több fával, valamint zölddel. Szuper!

Az új kertvárosi játszópark – Nagy Ferenc tér, a Szabó Ervin tér és a Tildy Zoltán utcák által lefogott terület

A több korosztály számára kialakított park 1550 négyzetméteren terül el és egészen pontosan 16 EU-szabványos játékot zsúfoltak össze benne. Rengeteg kötélpálya, játszóvár, mászóka, hinta, döci és egyéb játékokat tudnak kipróbálni a gyerekek. Fogyatékkel élő gyerekeknek különféle akadálymentes játékokat alakítottak ki. A felnőttek is kiaknázhatják a hely adottságait, ugyanis egy fittneszpark is van a területen, illetve egy street workout pálya. A játszótéren emellett található még egy gyerekfoci pálya, kutyafuttató és rengeteg pad. A parkot napelemes lámpákkal látták el, hogy a téli időszakban is ki lehessen élvezni a park adta lehetőségeket.  

Tüskésréti Wakeboard pálya – Faiskola utca

Ha a vízi alkalmatosságokra még nem is állnak készen a fiatal örökmozgók, a park többi részét nagyon is ki tudják használni. A kutyafuttató és a sportpálya mellett található a modern és biztonságos összetett játszótér. A tó mellett elhelyezkedő gyerekpark egy része homokos, illetve egy röplabda pálya is segíti a tökéletes tóparti-strand élményt. Egy kávézó és mosdó is található a helyszínen, mindez pelenkázóval ellátva.

Fotó: gyerekkel.com