Címlap Arc Hatéves kora ...

Hatéves kora óta varr különböző viseleteket Karácsony Andrea, az esküvői ruhák pécsi királynője

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Karácsony Andrea neve megkerülhetetlen szinte, ha esküvői- legfőképp menyasszonyi ruhákról van szó. A Tündérkeresztanyuként emlegetett szabó gyerekkora óta szerelemként éli meg művészetét, a ruhák tervezését és elkészítését. Több száz ruhát varrt már az örök boldogság előtt álló pároknak, de emellett babaruhákat, színházi jelmezeket és népi ruhákat is csinált már. Erről mesélt Karácsony Andrea a Pécs Aktuálnak.

A nagymama lepedője

Andrea, amióta az eszét tudja, mindig is a divat és a ruhák világa iránt érdeklődött. Hatévesen ruhákat tervezett, megtanult varrni. Baba- és lányruhákat kezdett készíteni barátnői számára.

Méghozzá nagymamájának lepedőiből!

Szülei azonban eleinte nem hitték, hogy a jövőben ebből komolyabban is profitálhat, ezért inkább a közgazdaság irányába terelték.

Könyvelőből lett az esküvői ruhák királynője

Az iskolát egyetem követte, gazdasági informatikusként szerzett diplomát a Gábor Dénes Főiskolán – azonban az iskolai évek mellett nem hagyott fel szenvedélyével. Folyamatosan képezte magát a ruhaszabászat és -tervezés világában – mire befejezte tanulmányait, már saját vendégköre volt nagyestélyi ruhákra specializálódva.

„Az első kollekcióm gyerek- és estélyi ruhákban merült ki. Barátaim folyamatosan buzdítottak és támogattak ebben, az ő hatásukra nyitottam meg első üzletemet.”

Pár évig még egy multicégnél dolgozott könyvelőként, majd kislánya megszületésekor úgy döntött, hogy belevág régi álmába.

Az első üzlet, de nem az utolsó

2005-ben a Munkácsy Mihály utcában nyitotta meg első üzletét. Egy évre rá jött az első felkérés, hogy tervezzen meg és készítsen el egy menyasszonyi ruhát. Azóta ez Andrea fő profilja. Az elmúlt 15 év alatt több száz esküvői ruhát varrt, ezek a ruhák pedig sokszor bejárták a világot. Az idő – és persze a ruhák készítésének – haladtával egyre több emberhez értek el Andrea ruhái. Az emberek pedig imádták, imádják mai napig.

Hagyományok mindenek felett

Andrea egy másik bolttal is büszkélkedhet Mohácson 2015 óta, ahol a népviseleti ruhák kapnak nagyobb hangsúlyt. Számára ez egy régi szerelem volt mindig.

– A dédnagymamám sváb származású, ő tanított meg engem arra, hogyan dolgozzak a régi anyagokkal és mintákkal. Rengeteg mindent tőle kaptam, ami a szakma iránt szeretetemet és tiszteletemet illeti. Ez a vonal megmaradt nekem, Mohácson pedig szembe jött velem egy lehetőség, hogy üzletet nyithassak. Így hát éltem vele. Szeretném tovább vinni a szakma ezen részét, és a régimódi hagyományok szerint készíteni a népviseleti ruhákat.

Nagyon sok esküvői ruhájában megtalálhatóak – modernebb formában – a népviseleti motívumok. Jelenleg a mohácsi üzlete mellett két másik boltja is van Pécsett.

Ruha teszi az embert?

Andrea ruhái nagyon sokrétűek, nem csak stílusra, de méretre is. Amit a menyasszonyok, vagy vőlegények kérnek, annak mindig eleget tesz. Ez is valahol az ő titka, hogy képes bárki (akár extrém) kívánságát is sajátos stílusában kivitelezni. Nyugodt hangulata és kedves jelleme miatt a boldogság előtt álló párok és hozzátartozóik imádják. Vendégei el is nevezték Tündérkeresztanyunak.

– Nekem ez is a feladatom, hogy a ruhapróbától egészen a boldogító igenig minden úgy történjen, ahogy azt a pár (leginkább a menyasszony – a szerk.) megálmodja. Sokszor vagyok ilyenkor néha „pszichológus”, vagy az örömanyák megnyugtatója, de ez a szakma velejárója és én ezt szeretem.

A megfelelési kényszer szüli sokszor a feszkót

Mikor feltettem a kérdést Andreának, hogy mennyire rigolyások a menyasszonyok (tudván, hogy ezzel a kérdéssel méhkasba nyúlok), Andrea csupán annyit mondott, hogy minden menyasszony más, minden család temperamentuma más, vannak, akik nehezebben kezelik az esküvőszervezést. Azonban a probléma nem innen fakad.

Sok esetben a menyasszonyok a családnak és a hagyományokból fakadó elvárásoknak akarnak megfelelni olyan szinten, hogy az életre szóló eseményben pont az a két személy kerül háttérbe, akiről szól az egész: a menyasszony és a vőlegény.

„De általában tudok segíteni ezeken a feszültségeken. Az a legfontosabb, hogy a menyasszonyok megéljék a ruhapróbákat, a készülődést és magát az esküvőt. Tündériek szoktak lenni” – tette hozzá mosolyogva.

Sokszor az esküvői ceremóniára és a lagziba is meg szokták hívni Andreát barátságos és segítőkész jelleme miatt.

Sokrétű személyiség

Sokan nem tudják, de támogatja a szépségversenyek világát is. A régióban versenyző lányok ruháit személyre szabva ő biztosítja. A továbbjutott lányokat pedig egészen a célegyenesig kíséri – legutóbb például így jutott ki egyik ruhája – Tóth Bogi viselt – egy egyiptomi szépségversenyre.

De esküvői, népviseleti és estélyi ruhái jártak már Skóciában, Miamiban, Olaszországban és a világ több pontján is.

Mindezek mellett pedig a Baranya Megyei Gyermekotthon számára is rengeteg ruhát adományoz.

– Egyszer egy fiatal lány jött be az üzletbe hozzám, hogy megköszönje a ruhát, amit tőlem kapott a gyermekotthon révén. Elmondta, hogy annyira tetszett neki, hogy még a szalagavatójára is abban ment el. Minden munkának megvan a nehézsége, de egy biztos: boldogság kíséri az én szakmámat.

Fotók: Karácsony Andreától*