Címlap Arc Jöttek a szto...

Jöttek a sztorik Jordanről, Rodmanről: Dávid Kornél volt a Rátgéber Akadémia vendége

Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az első és mindmáig egyetlen magyar NBA-játékos, Dávid Kornél volt a Rátgéber Kosárlabda Akadémia vendége. A fiatal játékosok csordultig megtöltötték a lelátót, és láthatóan nagy élvezettel hallgatták a korábbi Chicago Bulls-kosaras lebilincselő előadását: jöttek a sztorik Jordanről, Rodmanről. Dávid Kornélt pedig az Akadémia nyűgözte le…

A Rátgéber Kosárlabda Akadémia tehetségei igazán nem panaszkodhatnak, sorra jönnek hozzájuk az olyan vendégek, akiket eddig jobbára csak a tévében láttak. Nemrég a Barcelonából a Real Madridba igazolt Hanga Ádám látogatta meg őket, most pedig az első és mindmáig egyetlen magyar NBA-játékost, Dávid Kornélt fogadhatták.

„Egy ilyen létesítmény van csak jelenleg az országban!”

A nagykanizsai születésű, 127-szeres válogatott Dávid Kornél a Honvéd és az Albacomp után szerződött a tengerentúlra, és lett a Chicago Bulls kosarasa. Később megjárta a Cleveland Cavalierst, a Toronto Raptorst, a Detroit Pistonst, a Washington Wizardst – összesen 109 meccsen lépett pályára. Most pedig a Rátgéber Akadémia pályáin sétálgatott, végignézte a csarnokot, bekukkantott a wellness részlegbe, az erősítő terembe, az orvosi szobába, a kollégiumba, az étterembe, hogy aztán elismerően nyilatkozzon a látottakról.

– Nektek, játékosoknak nagy szerencsétek van, hogy itt dolgozhattok! Legyetek erre büszkék! – fogalmazott a 49 éves Dávid Kornél. – Gyakorlatilag minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy kihozzátok magatokból a maximumot. Egy ilyen létesítmény van csak jelenleg az országban! Nem mellesleg itt olyanoktól tanulhattok, akik a játékospályafutásuk alatt rengeteget tettek le az asztalra. De tudnotok kell, lehetnek akármilyenek a körülmények, kitartás és lemondások nélkül ez nem megy!

Kérdéseket is kapott a magyar példakép

Rodman pizsiben, bojtos papucsban érkezett edzésre

Az egy órás élménybeszámoló során rengeteg szupersztár neve merült fel, szóba került Michael Jordan, Kobe Bryant, Dennis Rodman, LeBron James, Shaquille O’Neal, Toni Kukoc, s óriási volt egy olyan embertől hallani ezekről a csillagokról, aki maga is játszott velük egy csapatban, vagy éppen ellenük. Michael Jordan például mindig mindenben az első akart lenni, legyen szó bemelegítő futásról, dobóversenyről, akármiről. Persze többnyire ő is nyert, mert annyira kilógott a többiek közül, hogy az szinte elképzelhetetlen: Dávid Kornél szerint olyan volt, mintha egy profi kosaras lemenne az oviba játszani… Rodman, a „Féreg” pont az ellenkezője volt, megesett, hogy tizenöt percet késett az edzésről, pizsamában, ásítozva, bojtos papucsban érkezett. Aztán szépen beállt, és a társak tátott szájjal lesték, hogy a leendő ellenfél összes figuráját kívülről fújta – iszonyú felkészült volt. A saját szerepét kottából játszotta, nem csoda, hogy minden meccsen elképesztő mennyiségű lepattanót szedett.

Tizenöt évesen kezdte, de eljutott az NBA-ig

Meglepő volt hallani, hogy Dávid Kornél milyen későn kezdett el kosarazni: 15 évesen vágott bele. Manapság szinte elképzelhetetlen, hogy ilyen hátránnyal is el lehessen jutni ilyen szintre, az NBA-ig. Akkor el lehetett, persze nem kevés eltökéltség kellett hozzá.

– Nem volt más lehetőségem, rengeteget edzettem. Nagyon sok dolgot kellett pótolnom, amiatt, mert későn kezdtem, és ezt csak munkával lehetett behozni.

A Milwaukee játékosmegfigyelőjeként bajnok lett

Játékosként a bajnoki cím nem jött össze neki az NBA-ben, pedig nem volt messze tőle, hiszen a Bulls 1998-ban bajnok lett, ő pedig 1999-ben szerződött Chicagóba. Most mégis bajnoknak vallhatja magát – a Bucksszal.

– A legutóbbi szezonban a Milwaukee Bucks lett a bajnok, amelynek ott vagyok a stábjában, nyolc éve dolgozom a klubnak játékosmegfigyelőként – árulta el Dávid Kornél. – Az biztos, hogy az idény előtt nem sokan tippeltek volna ránk, de az utóbbi három-négy évben azért már döngettük a kapukat a Keleti Konferenciában. Sajnos a döntőre nem tudtam kijutni a koronavírus-járvány miatt, pedig jó lett volna megnézni az utolsó két hazai meccset. Sebaj, majd ötven év múlva: a Milwaukee ugyanis ötven évente lesz bajnok, legutóbb 1971-ben nyert!

Az élménybeszámoló után az Akadémia játékosai tettek fel kérdéseket Dávid Kornélnak, aki derekasan állta a sarat, s arra is volt válasza, vajon miért van annyi tetkó az NBA-kosarasokon. Majd közös fotó következett, hogy aztán eljöjjön a szelfik készítésének és az autogramok osztogatásának az ideje – jó volt látni, hogy a tehetséges fiatalok nem nagyon akarták elengedni a magyar példaképet!

Közös fotó is készült Dávid Kornéllal