Címlap Arc Kulturális ál...

Kulturális államtitkárság: Hoppál Péter megszólalt

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécs Aktuál írta meg elsőként, hogy lapunk több forrásból származó információi szerint újra Hoppál Pétert kérték fel a kulturális államtitkári feladatokra.

A Pécs Aktuálnak azonban Hoppál Péter akkor nem akart nyilatkozni. Most azonban a HVG-nek megszólalt.

A lap azt írta: az új Orbán-kormány miniszterei, így a kultúráért is felelős Csák János, várhatóan jövő szerdán tesznek esküt, úgy tudják, a miniszterelnök azt szeretné, hogy az azt követő héten az államtitkárok is megkapnák a kinevezési okmányaikat. Addig valószínűleg várni kell az államtitkárok hivatalos bejelentéséig. A HVG is úgy tudja, Csák János Kulturális és Innovációs Minisztériumában Hoppál Péter fog felelni a kultúráért. Elérték a fideszes országgyűlési képviselőt, aki nem cáfolta a hírt, annyit mondott csupán: „nem tudom megerősíteni”.

Békét hozhat Hoppál

A HVG szerint Hoppál Péter valószínűleg nem köthette a pozíció elvállalását feltételekhez, nem várható tőle, hogy a kultúra kiemelt támogatást kapjon az új kabinetben. Igaz a nagy projektek, mint a Liget Budapest, eleve nem az államtitkársághoz tartoznak. Ugyanakkor a látványos és néha durva politikai gesztusai mellett képes egy mérsékelt kultúrpolitikát vinni, ahogy tette ezt 2014 és 2018 között. A korábbi, jóval színesebb személyiségű államtitkárokkal szemben – mint Szőcs Géza és L. Simon László –

Hoppál ideje konszolidált időszaknak tűnt. Különösen, hogy távozása után tört ki Szakács Árpád vezetésével a kultúrharc, ami Demeter Szilárdot karrierje csúcsára repítette.

Az, hogy a korábbi pletykákkal ellentétben nem a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, a többszörös miniszteri biztos lesz az államtitkár, jelentheti a kultúrharc befagyasztást is. Hoppál valószínűleg nagyobb szakmaisággal és nagyobb méltósággal vezeti az államtitkárságot, mint elődje, az egykori bűvész, Fekete Péter – írja a lap.