Címlap Arc Már évek óta ...

Már évek óta nem tanít a PDSZ-es Nagy Erzsébet

Az Orbán-kormány által biztosított Nők40 kedvezménnyel ment el nyugdíjba a kormányt folyamatosan bíráló szakszervezeti vezető.

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Évekkel ezelőtt megszűnt a pedagógusi jogviszonya a pécsi Nagy Erzsébetnek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányi tagjának. Ennek ellenére folyamatosan úgy beszél - írja a Vasárnap.hu, mintha ő is egy lenne a nap mint nap oktató pedagógusok közül. Ráadásul az Orbán-kormány által biztosított Nők40 kedvezménnyel ment el nyugdíjba a kormányt folyamatosan bíráló szakszervezeti vezető.

A lap azt írja, eddig soha nem beszélt nyilvánosan arról Nagy Erzsébet, hogy ő már nem tanít valójában. (Ez nem igaz egyébként, mert például lapunk podcast-jében erről is szó volt, lásd lent, a cikk legalján – a szerk.) A lapnak azt írta a szakszervezeti vezető, hogy 2021. november végén járt le a felmentési ideje, és ekkor szűnt meg a jogviszonya.

Arról is beszámolt, hogy „a negyven év jogosultsági idő alapján nyugdíjba mentem”, vagyis a Nők40 kedvezménynek köszönhetően tette le a lantot. Azt írta továbbá, hogy

„Azóta tanárként nem dolgozom.”

Mit is jelent ez? – teszi fel a kérdést a Vasárnap.hu. Szerintük „a volt pedagógus Nagy Erzsébet egy oktatási intézmény mindennapjaiban sincs jelen, mégis ő nyilatkozik, követel az aktív pedagógusok nevében. Ahogy az már világosan látszik: tét nélkül, személyes felelősség nélkül. (…) Sőt, sokszor úgy fogalmazott, mintha ő is tanítana, mintha nem nyugdíjasként, hanem aktív tanárként, a pedagógusok kollégájaként tevékenykedne” – írták.

A lap szerint bár Nagy Erzsébet élt az Orbán-kormány által bevezetett kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőséggel, a Nők40-nel, de nem élt a kormány által kínált másik lehetőséggel, hogy a nyugdíja megtartása mellett tovább tanítsa a gyerekeket, és a nyugdíj összege mellett a tanári fizetését is megkapja. Tanítás helyett a tiltakozások szervezését választotta, otthagyva azokat, akiket elvileg képvisel.

A Vasárnap.hu mintha azt is sugallná cikkében, hogy Nagy Erzsébet puccsal lehetett csak szakszervezeti vezető.

Ezt írják: „Nagy a PDSZ-szel országos szereplővé 2018-ban lépett elő, amikor Mendrey László addigi elnök leváltása körüli levélváltásokban fogalmazott élesen a korábbi elnök tevékenységéről. Levelében ‘székébe kapaszkodó Mendreyt’ emlegetett, később pedig leszögezte, hogy ‘szó sincs puccsról, sokkal inkább egy alapszabály adta lehetőségről’. Mendreynek üzent azzal is, hogy ‘Január eleje óta mást se csinálsz, csak kapaszkodsz a tisztségedbe, próbálod megakadályozni a tisztújítást, megtagadod az együttműködést az új vezetéssel, rombolsz, mocskolsz, amerre jársz’.”

A teljes cikket – ami Nagy múltjában is vájkál kicsit – IDE KATTINTVA lehet elolvasni.

Amint arról a Pécs Aktuál beszámolt, minden pécsi iskolát megkérdeztünk, de a visszajelzések alapján az látszik, hogy a városban nincs tanárhiány, zökkenőmentesen indult el a tanév.

A részleteket, és az intézmények válaszait itt mutattuk be:


Nagy Erzsébettel, és egy másik pedagógussal mi is beszélgettünk a tanárok helyzetéről, az oktatáspolitikáról és a folyamatos tüntetésekről, illetve ezek motivációjáról. Az érdekes podcastot itt lehet elérni: