Címlap Közélet Lebeszélték v...

Lebeszélték volna a műsoráról Pankotai Lilit a tanárok!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az orosz-ukrán háborúnál, az ennek nyomában járó energiaválságnál, az árak elszabadulásánál, az inflációnál is már-már nagyobb visszhangja van a médiában – vagyis komoly reprezentációt élvez – a hónapok óta tartó tanársztrájk, pedagógusdemonstráció és folyamatos akciózás, utcai jelenlét, amely Pécsett is állandó téma.Egy olyan beszélgetést szerveztünk meg a témában, ami túlmutat a politikai közhelyeken, a politikai jelszavakon.

Nem az volt a célunk, hogy vitát generáljunk, hanem az, hogy bemutassuk a tanártüntetések hátterét, céljait, okait és lehetséges következményeit, de szerettük volna, ha nemcsak a PDSZ – mint az országos akciók egyik főszervezőjének – álláspontja jelenik meg ezzel kapcsolatban, hanem a hétköznapok hangja is, egy tanár szemszögéből.

Podcastunkba elfogadta a meghívást Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője és Pintér Ábel történelem-spanyol szakos tanár. Két pécsi pedagógus, két teljesen eltérő karakter, egyik tüntet, a másik nem, mégis sok közös van bennük, nem is beszélve arról, hogy mindketten imádják a hivatásukat. Ám az útjaik és az eszközeik eltérőek, másként szeretne sikert elérni egyikük, mint a másikuk, és talán mást is jelent a siker az egyiknek, mint a másiknak.

Alaposan kibeszéltük, hogy van-e értelme, és ha van, akkor miért, az állandó tüntetéseknek, hiszen az Orbán-kormány ellen 10-12 éve folyamatosan tüntet valaki, mégis mindig 2/3-ad a vége. Nincs-e esetleg valamiféle más megoldás,

amivel rá lehetne venni a kormányt arra, hogy szolidárisabb legyen? Egyáltalán miért akciózik még mindig a PDSZ és számos civil szervezet azok után, hogy a kormány ígéretet tett a jelentős béremelésre?

Rákérdeztünk arra is, hogy mi a véleményük Pankotai Lili műsoráról és annak hatásáról. Nagy Erzsébet és Pintér Ábel is egyetértett abban, hogy nem kellett volna, és lebeszélték volna a műsorról a diáklányt, ha tehetik.Kíváncsiak voltunk arra is, hogy szerintük árt vagy segít-e a tanároknak, a pedagógusok megbecsülésének az állandó utcai jelenlét, sztrájk és demonstráció?

Beszéltünk arról is, hogy jó ötlet-e akár egészen kicsi gyerekeket is bevoni a tüntetésekbe, és van-e garancia arra, hogy azokat a gyerekeket nem éri retorzió, akiknek szülei nem akarnak tiltakozni látványosan, vagy akár sehogy sem.

A műsorból kiderül az is, hogy a PDSZ szerint miért nem tárgyal velük valójában a kormány, és miért tűnik úgy, hogy egyáltalán nem tartanak Orbánék a tüntetőktől.

A teljes podcast itt meghallgatható, illetve a hivatalos podcast felületeken is.

Aki jobban kedveli a Youtube-ot, az itt meghallgathatja a teljes beszélgetést: