Még Ferenc pápához is eljutott a szigetvári porcelánfestő egyik alkotása

//
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szigetvári születésű Csík Jenő pici gyerekkora óta ügyesen bánik az ecsettel és a rajzceruzával. Szülei - látván tehetségét - a művészetek irányába terelték fiukat. Egy osztálykirándulás hozta el végül a döntő pillanatot nála. A ma 53 éves Jenő közel 20 éve dolgozik a Zsolnay-gyárban, volt már dekortervező, porcelánfestő, japán fametszeteket festmények formájában reprodukál és könyveket is ír. Életéről mesélt a 101.7 Pécs FM-nek.

Egyik mintázatát Ferenc pápa kapta ajándékba

A Halasi Csipkeháznak is tervezett motívumokat Jenő – amelyek nemzeti hungarikumként lettek elfogadva. Egyik mintája egy díszes kereszt volt, amelyet a csipkeház 2016-ban Ferenc pápának ajándékozott.

Vázák, edények, kristálypoharak

Jenő a Zsolnay és Herendi Porcelángyárban is dolgozott, pályafutása alatt alkotások egész skáláján hagyta ott kézjegyét. Különböző vázákat, edényeket, fali tálakat és egyéb porcelán termékeket festett, dekorukat tervezte meg, készített kristálypoharat. Sőt, egy Budapesten található, Váci utcai ruhaszalon megbízásából még ruhát is tervezett. Terveiből később csipke minták készültek.

– Készítettem egyszer egy nagy, fedeles vázát, aminek középpontjában egy madár díszeleg. Egy évig dolgoztam a Herendi Porcelángyárban és annak az emlékére álmodtam meg a díszvázát. Glatz Ferenc vette meg ezt a művet, aki a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt. Éppen gyárlátogatáson járt, amikor meglátta és azonnal beleszeretett. Talán erre a munkámra vagyok a legbüszkébb.

Porcelánok között

Jenőt már gyerekkora óta érdekelte a művészetek világa. Az alkotás iránti szeretete mellé kézügyességgel is megáldotta a sors, viszont a sorsdöntő pillanat negyedikes korában jött el. – Előbb tanultam meg rajzolni, mint járni – tette hozzá jókedvűen a szigetvári művész.

“Éppen osztálykiránduláson voltunk a Zsolnay Múzeumban, és amit ott láttam az teljesen lenyűgözött. Volt valami elemien gyönyörű a porcelánokban. Kicsivel később a Herendi Múzeumban is jártunk, és akkor döntöttem el, hogy én ezzel szeretnék foglalkozni.”

A felkelő nap országa és porcelánmesék

Jenő főállása mellett japán képeket szokott festeni, ősi japán fametszetek alapján reprodukálja a keleti kultúra műveit.

Nem mellesleg az elmúlt 20 évben öt könyvet is írt, négy mese- és egy önéletrajzi könyvet. A mesekönyvek történeteit porcelánfestészetéből meríti. A művein megelevenedő különböző mintákat meséli el gyermeki jósággal és tisztasággal megáldva.

Előző sztori

A rendőrség szerint sokan félreértik a terasznyitást

Következő sztori

Hálapénz nélkül drágább lesz az egészségügy?

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Love Pécs rádió
Rádió 1