Címlap Arc Mélyszegénysé...

Mélyszegénységből a diplomáig: Dr. Orsós Zsuzsanna példaértékű története

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Dr. Orsós Zsuzsanna biológus, egyetemi oktató egy Tolna megyei beás cigány család hetedik, legkisebb gyermekeként látta meg a napvilágot még a hetvenes évek közepén. Bár tudta, hogy ez az út hosszú és göröngyös lesz, de Zsuzsa hitt egy jobb élet reményében. A tanulás jelentette számára a kiutat. 

Soha sem unatkoztunk

Nem volt sok játékunk, készségfejlesztők meg pláne nem, de jól eljátszottunk a testvéreimmel. Én egy szegény családban nőttem fel. Még középiskolás koromban sem volt külön ágyam, együtt aludtam a testvéremmel.

mondta Zsuzsa a Pécs Aktuálnak.

Mint a mesékben

Ez a történet a Tolna megyei Németkéren kezdődött, ahol egy szegény család hét gyermeke közül a legkisebb elindul szerencsét próbálni. Zsuzsi kis tarisznyájában azonban nem hamuban sült pogácsa volt, hanem szorgalom, akarat és céltudatosság.

Pedig a németkéri általános iskolában semmivel sem tűnt ki a többiek közül.

Túl merész álmokat sem szövögetett, hiszen az iskolában és az otthon hallottakon túl, nem volt nagy rálátása a világra, a szülei ugyanis alig lépték át a falu határát. Édesanyja nem tudott se írni se olvasni, így sok segítsége nem volt a tanulásban.

Zsuzsanna ma boldog feleség és édesanya

– Édesanyám inkább az életre nevelt. Megmutatta, hogy hogyan kell helytállni a munkában és otthon. Hogy hogyan kell nőként erősnek lenni és a kudarcok után talpra állni – mondta Zsuzsanna.

Munka mellette tanult az egyetemen

Zsuzsanna az általános iskola után a pécsi vegyipari technikum tanulója lett. Az érettségit követően került a Pécsi Tudományegyetemre, igaz akkor még nem a tanulmányait folytatta, hanem dolgoznia kellett. Az orvosi karon volt laborasszisztens 5 éven át. Ezután felvételizett sikeresen a Szegedi Tudományegyetem biológus szakára. Egy évvel később visszatért Pécsre, ahol munka mellett fejezte be az egyetemet és 2005-ben diplomázott.

„Szerintem nem is hitte el senki. Hatalmas dolog volt ez a családunkban. A diplomaosztó ünnepségen itt volt az egész família. Mindenki részese akart lenni egy olyan pillanatnak, ami eddig abszolút nem volt jellemző a családunkban.”

A hét testvér közül egyedül csak neki sikerült ilyen utat bejárnia.

Zsuzsanna szerint ők is okosak és fogékonyak, csak volt, aki 15 évesen fontosabbnak tartotta, hogy dolgozzon és ezzel anyagilag segítse a családot.

„Egyszerűen nem tudok hátradőlni”

Zsuzsa minden alkalmat megragad, hogy felhívja a hátrányos helyzetű cigánygyerekekre a figyelmet.

– Ezek a gyerekek nem tehetnek arról, hogy ilyen körülmények között élnek. Ezek a gyerekek ugyanúgy potenciális orvosok vagy tanárok, mint mások, csak ott a szegregátumban kevesebb lehetőségük van a fejlődésre. Ez igazságtalan. Biztos vagyok abban, hogy ha adottak lennének a körülmények akkor százból hetven gyerek megállná a helyét – tette hozzá Zsuzsanna.

Zsuzsa férje Férje dr. Kiss István kutatóorvos, a PTE Népegészségügyi Intézetének vezetője. Együtt nevelik kamasz lányukat egy Pécshez közeli településen.

Nézd meg Zsuzsannával készült interjúnkat: