Címlap Arc Nagy Erzsébet...

Nagy Erzsébet: “Gyermekmegőrzőként tekint a közoktatási intézményekre a kormány”

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Augusztus 17-én, a késő esti órákban tette közzé az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Operatív Törzzsel együttműködve kidolgozott szeptemberi tanévkezdési protokollt. A tervezet a koronavírus-járványra reflektál, miszerint hogyan kell védekezniük az oktatási intézményeknek a hamarosan induló tanévtől, és hogy mi lesz a digitális oktatás sorsa. Ezzel kapcsolatban kereste meg lapunk Nagy Erzsébet tanárt és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivőjét, hogy mi az ő véleményük az illetékes szervek döntéseiről.

A tanévkezdési protokollról és hogy mit is ötlött ki az Emmi, korábban itt írtunk.

Nem lesz ez így jó

Nagy Erzsébet szerint – általánosságban kimondható -, hogy országos szinten nincsenek felkészülve az intézmények az ehhez hasonló intézkedési tervekre. Ez alól Pécs sem kivétel, ráadásul mindössze csak két hetük van felkészülni most az iskoláknak a szigorú tervezetre.

Több sebből is vérzik szerinte a helyzet: kevés a pedagógus, nincs elegendő terem és olyan tér ahol meg lehet oldani a kiscsoportos oktatást, a biztonságos távolságtartás szinte nem megoldható – tette hozzá a pécsi tanár.

„Még a korábbi, szocialista önkormányzati vezetés elkövette azt a hibát, hogy kiszervezte a takarítás feladatellátását, és az intézmények takarítását azóta is vállalkozó bevonásával látja el a fenntartó, állami köznevelési intézményekben a tankerületi központ. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tanítás ideje alatt egy, maximum két takarító dolgozik az iskolában, és a tanítás után kezdi meg a takarítást a vállalkozó. Hogyan tudja az iskola megszervezni ilyen minimális létszámmal a napközbeni folyamatos fertőtlenítést és takarítást?”

– jelentette ki Nagy Erzsébet.

A pécsi igazgatók véleményét nem ismerik

Lapunk megkérdezte a PDSZ pécsi ügyvivőjét, hogy mit tud a pécsi igazgatók véleményéről, de egyelőre még nem volt rá alkalma, hogy kivesézze a témát valamelyik oktatási intézményvezetővel. Viszont teljesen biztos benne, hogy köszörülik a torkukat az igazgatók, hiszen a felelősség teljes mértékben az ő vállukat nyomja, ha valami balul sülne el – tette hozzá.

„Ha valaki elkapja a koronavírust, netán meghal, akkor elő fogják venni az igazgatót is, hogy a teljesen betarthatatlan szabályoknak az intézmény hogyan tett eleget.”

Mintha sima gyerekmegőrzőről lenne szó

Nagy Erzsébet úgy látja, mintha a kormány továbbra is egyszerű „gyermekmegőrzőként” tekintene az iskolákra, hiszen a tényleges intézkedések – tömeges tesztelés, homloklázmérő használata, költségvetési többlettámogatásokról való döntések – helyett inkább olyan ötletek születtek, minthogy „ahol nem tudják betartani a biztonsági távolságot, ott maszkot kell viselniük a diákoknak”.

Az is zavarja a pécsi tanárnőt – és egyben a PDSZ-t is – hogy a pedagógusok életkori megoszlásával sem foglalkozik a protokoll. Régóta közismert, hogy sok olyan pedagógus tanít, akik a járvány szempontjából a veszélyeztetett korcsoportba tartoznak. Pécsen is ez a helyzet, viszont az ő védelmükről egy szó sem esett a minisztériumi intézkedési tervben.

Nagy Erzsébet szerint az is probléma a minisztériumi tervezettel, hogy rossz szemszögből közelíti meg a járvánnyal szembeni védekezési kérdést. Úgy gondolja, hogy nem abból kellene kiindulni, hogy a tanév milyen oktatási módszerrel kezdődik, hanem hogy milyen feltételek mellett lehetnek nyitva az iskolák.

A kormánynak persze ehhez támogatást kellene adni a munkáltatóknak és a gyerekükkel otthon maradó munkavállalóknak, főként, hogy most már a szabadságnapokkal sem lehet nagyon számolni.

-tette hozzá Nagy Erzsébet.