Megkapták az iskolák a szeptemberi tanévkezdési protokollt

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Lassan véget ér a nyár és kezdődik a tanév, a gyerekektől kezdve a szülőkön át a pedagógusokig mindenki azt kérdezte, hogy idén hogyan fog kinézni a tanév az iskolákban. Augusztus 17-én, az esti órákban küldte ki közleményét az Emmi, amelyben azt taglalta, hogy milyen intézkedéseket és óvintézkedéseket kell tenniük az iskoláknak a biztonságos tanév kezdéshez. Egyelőre marad minden a régiben- a járvány előtti rendes, osztálytermi tanításra készülnek, de minden iskolának fel kell készülnie a legrosszabbra, tehát készen kell állniuk arra, hogy bármelyik pillanatban visszajöhet a digitális oktatás, ha a helyzet megköveteli.

Magyarország és a környező országok járványhelyzetét figyelembevéve a Nemzeti Népegészségügyi Központtal és az Operatív Törzzsel együttműködve az alábbi intézkedéseket dolgozták ki. A jelenlegi protokoll a járványügyi helyzettől függően bármikor változhat, ennek sorsáról az említett szervezetek fognak dönteni. Ha pedig változás történne az intézkedési tervben vagy az eljárás rendben, arról időben fognak tájékoztatást kapni az intézmények – derül ki a közleményből.

A protokoll bevezetéséről és alkalmazásáról az intézményvezető köteles gondoskodni, a fenntartó feladata a megvalósítást ellenőrizni.

Az intézkedési terv első pontja az intézmények alapos és mindenre kiterjedő, fertőtlenítő takarításról szól, amelyet az iskolák vezetőinek ellenőrizniük kell, hogy ténylegesen végre hajtották-e. A nagytakarításhoz szükséges fertőtlenítő szereket a fenntartó biztosítja, így még a tanévkezdés előtt a megfelelő mennyiségű és minőségi tisztító szereket az Operatív Törzs az iskolák rendelkezésére bocsájtja.

A protokoll a továbbiakban a csoportos eseményekre összpontosít, nem csupán az iskola előtti és szünetközbeni csoportosulások kialakulásának a megakadályozására kell odafigyelniük, de a tantermeket is sokkal lazábbra kell venniük, nehogy a gyerekek túl közel üljenek egymáshoz. Ha szükséges, akkor a tanítás szempontjából felesleges tárgyakat, polcokat, egyéb bútorokat mellőzhetik a tantermekből.

A maszk viselése a szellősen berendezett termekben nem kötelező, csupán ajánlott

Viszont az intézményeknek meg kell oldaniuk, hogy a tantermekben és azon kívül az iskola területén a gyerekek megtudják tartani a 1.5 méteres védőtávolságot. Ez vonatkozik a szakmai órákra, testnevelés órákra, az öltözők és egyéb termek használatára. A tesiórákat illetően van egy kivétel, ha nem betartható a védőtávolság, akkor kiscsoportban-párban kell dolgozniuk, illetve a szabadtéren kell megtartani az órát, ha az időjárás engedi.

“Amennyiben a védőtávolság nem tartható be a közösségi tereken, úgy az általános iskola felső tagozatában és a középiskolákban az ott tartózkodás idején javasolt a szájat és orrot eltakaró maszk viselése”

-írják a közleményben.

Nem csupán a csengetési rendet kell úgy kialakítaniuk az iskoláknak, hogy ne tömörüljenek a gyerekek nagyon, de a tantermi oktatás során az osztályok keveredését is el kell kerülni- már ha ez lehetséges. A szakmai-, és nyelvi bontótermek kivételével az adott osztályoknak csak ugyanazt a tantermet szabad használniuk. Ha ez nem kivitelezhető, akkor az osztályok teremváltásai között fertőtleníteni kell a tantermeket.

A külföldi kirándulások esetében a kormány inkább arra kéri az iskolákat, hogy belföldi uticélt válasszanak, illetve ezek sorsáról alapos megfontolás után az iskolák döntenek, mindezt természetesen a szigorú protokoll betartása mellett.

A higiéniás szokások megtartására változatlanul nagy figyelmet szentelnek, az intézmények bejáratánál kézfertőtlenítő használata kötelező lesz, illetve az épületbe érkezéskor és elhagyásakor a kézmosásra is ügyelni fognak.

Azon tanulók, akik a koronavírus szempontjából veszélyeztetett rétegbe tartoznak tartós ésvagy krónikus betegségük miatt (mint szív-érrendszeri megbetegedések, cukorbetegség, légzőszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatos megbetegedések, máj- és vesebetegségek) vagy immunszupprimált állapota miatt, erről orvosi igazolással rendelkezik, és azt bemutatja, esetleges hiányzását igazolt hiányzásnak kell tekinteni.

Ha a tanuló karanténba kerül, akkor a tanáraival egyeztetett feltételek és lehetőségek mellett vehet tovább részt az oktatásban.

A kollégiumokra is kitérnek a közleményben, a külföldön tartózkodó kollégistáknak ajánlott augusztus 28-ig elfoglalni kollégiumi szobájukat. Ha olyan országból érkeznek haza, ami sárga vagy piros járványügyi besorolás alatt áll, az esetben házi karanténra kötelezik az illetőt. Ez esetben a tanuló elkülönítését és ellátását a kollégiumnak addig kell biztosítania, amíg a negatív koronavírus teszteredmények rendelkezésre nem állnak. A teszt költségeit az állam állja.

Mindezek mellett az iskoláknak saját protokollt kell kidolgozniuk arra az esetre, ha a járvány rosszabodása miatt újabb változásokat kell eszközölniük az érintett hivataloknak. Ezen terv elkészítéséhez az Oktatási Hivatal honlapján találhatnak tanácsokat az intézmények illetékesei.

A fentiekben, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által megosztott közleményben a teljes bejegyzés megtekinthető.

Hirdetés
Előző sztori

A tervezett határidő előtt megnyílik a Nagy Imre út!

Következő sztori

Trükközhetett a pécsi polgármester – Eljátszotta a hattyú halálát?

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1